Közélet

Évszázados hagyományt folytat a ferences Liliomfesztivál + FOTÓK

Évszázados hagyományt folytat a ferences Liliomfesztivál + FOTÓK

2013. június 11., kedd
Évszázados hagyományt folytat a ferences Liliomfesztivál + FOTÓK
1_gs

Több mint hatvan év elteltével élesztenének újra egy évszázados hagyományt a szegedi ferencesek: szombaton Szent Antal-napi Liliomfesztivált rendeznek az alsóvárosi látogatóközpontban, ahol kézműves programokkal, koncerttel és ehető virágokkal várják a családokat.

Egy 1950 óta elfeledett hagyományt idéz fel a hétvégén az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont: a világ egyik leghíresebb szentjét ünnepelik meg ismét a kolostor falai között megrendezett Szent Antal-napi Liliomfesztiválon június 15-én, melynek programjáról kedd délután tartott sajtótájékoztatón beszéltek.

Gyertyafényes koncert és ehető virágok

A portugál nemesből ferencessé vált

Szent Antal

a keresztény világ egyik legnépszerűbb szentje, attribútumaként pedig a kis Jézust és a liliomot jelölték meg legtöbbször. Előbbit kiváló szónoki képessége miatt érdemelte ki (hisz úgy tartották, úgy hirdette az igét, hogy szinte maga a megváltó is megjelent vele), utóbbi pedig az ártatlanságot, tisztaságot szimbolizálja - magyarázta

Kiss Didák

házfőnök. A szerzetese a liliomot gyógynövényként is jegyezték, hámszövetképző hatása miatt pálinkával keverve és sok egyéb módon hasznosították. Szent Antal napján liliomot szenteltek Alsóvároson és kenyeret osztottak a szegények között, ezt a hagyományt pedig hosszú évtizedek után ismét felélesztenék - hangsúlyozta a szerzetes.

Kézműves termékek vásárának és kiállításának is helyet biztosít a tavaly szeptemberben nyílt Látogatóközpont, emellett számos programmal készülnek a család minden tagjának szórakoztatásáért - hangsúlyozta Petri Márta, a látogatóközpont vezetője. Szombaton 10 és 18 óra között a kolostor gyógy- és fűszernövényes kertjében pokrócos pikniket tartanak, emellett virágkötészeti versennyel és ehető virágokkal várják a látogatókat. A kenyérosztás hagyományát itt jótékonysági sütivásár váltja fel, a befolyt összegből pedig a plébánia nyári táborait finanszírozzák majd. Este a gyertya- és fáklyafények veszik át a főszerepet: a liliomszentelő mise után Nagy Imre Erik és művésztársainak gyertyafényes koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők, majd misebor- és gyógylikőrkóstoló zárja a Liliomfesztivál programjainak sorát. A programok egy része ingyenes, a kertben lévő kézműves foglalkozásokon pedig jelképes, 400 forintos belépővel vehetnek részt az érdeklődők.

Szent Antal-napi Liliomfesztivál és Múzeumok Éjszakája

Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont, Kolostorkert Szeged, Mátyás tér 26. 10.00 - 18.00 óra Kertészeti és kézműves portékák vására a templomtéren 10.00 - 18.00 óra A látogatóközpont megtekintése tárlatvezetés keretében (a vezetések minden páros órában indulnak). 10.00 - 18.00 óra Képzőművészeti kiállítás a Plébánián működő kézműves szakkörök munkáiból 10.00 - 18.00 óra Kézműves foglalkozások: marcipánvirágok, agyagozás, csuhévirágok és ékszerek, nyomdázás, fafaragás, nyílvesszőkészítés, méhviasz gyertyák 10.00 - 18.00 óra Pokrócos piknik a gyógynövénykertben 10.00 - 18.00 óra Szent Antal-napi jótékonysági süteményvásár 10.00 - 13.00 óra Virágkötő verseny 11.00 - 12.00 óra Előadás nagyszüleink elfeledett gyümölcsfáiról 13.00 - 16.00 óra Játszóház: Kézműveskedés virágokkal - játékos vetélkedő gyógynövényekkel 13.00 - 16.00 óra Filmklub: "Páduai Szent Antal Isten szónoka" c. film vetítése és beszélgetés 16.00 - 17.00 óra Ehető virágok gasztronómiai bemutatója 18.00 - 19.00 óra Szentmise liliomszenteléssel 19.15 - 20.00 óra Szent Antal kultusza Alsóvároson 20.30 - 21.30 óra A gótika árnyékában. Nagy Imre Erik és művésztársai gyertyafényes koncertje a Quadrumban. A Közéleti Kávéház rendezvénye. Pokrócot mindenki hozzon magával. 21.30 – 23.00 óra Gyertyafényes misebor és gyógylikőrkóstoló a kolostorkertben. Filmvetítés a kolostor falára. A tárlatvezetés, a kézműves foglalkozások és a borkóstoló térítés ellenében vehetők igénybe!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.