Sport

Európa-bajnokságra utaznak a szegedi biciklis pólósok + VIDEÓ

Európa-bajnokságra utaznak a szegedi biciklis pólósok + VIDEÓ

2013. június 26., szerda
Európa-bajnokságra utaznak a szegedi biciklis pólósok + VIDEÓ
bikepoloebselejtezo_12_ia

Szegedet is képviseli csapat a hétvégi kerékpáros póló Európa-bajnokságon Krakkóban.

Az 8AM szegedi kerékpáros póló csapata -

Szakál Péter, Dovalovszki András

és

Bundai Zsófia

- szerdán utazik Lengyelország második legnagyobb városába, ahol csütörtökön egy wildcard torna keretében vívnak meg 24 másik együttessel 8 szabadkártyás helyért, hogy az összesen 48 csapatos főtáblára kerülhessenek a hardcourt bike polo Európa-bajnokságon. A főtábla küzdelmei pénteken zajlanak majd a csoportmérkőzésekkel, majd szombaton az egyenes kieséses mérkőzések, vasárnap a helyosztók következnek.

Mi az az 8AM?

A szegedi csapat neve a reggel 8 óra angol megnevezésére utal, s mint mezükön is látható, annyi az üzenete, hogy "A bicajpóló Szegeden mindig 8-kor kezdődik".

Mint a szegedi team egyik tagja, Dovalovszki "Dova" András a SZEGEDma.hu-nak elmondta, az ír-angol gyökerekkel bíró, mai formáját amerikai hatásra elnyerő, jellemzően utcai sportág kontinensviadalán egy országból több csapat is részt vesz, amelyek összetétele nemzetközi is lehet, kitétel, hogy a trióból két főnek a nemzetét kell képviselnie. Mint hozzátette, a Bristolban versenyző Bundai Zsófia új ember a szegedi formációban, így új összeállításban pattan nyeregbe, s ragad ütőt az 8AM. A nevezett hölgy egyébként szigetországi csapatában így nem is játszhatott az angliai selejtezőkön, hogy az 8AM színeiben szerepelhessen az Eb-n.

A szegedi 8AM (kék mezben) egyik mérkőzése a májusi zágrábi tornán:

http://www.youtube.com/watch?v=n_4HK5mT0K8 Mint a bicajpólós sportember elárulta, Magyarország 4 csapattal képviselheti magát a tornán, amelyből 2 (a Bisons és az Ikarus) főtáblás, 2 (az 8AM és a Gyógyszertár) pedig szabadkártyáért küzdhet. A főtáblás két magyar csapat egyike az itthon legerősebbként számon tartott fővárosi Bisons, amely a tavalyi párizsi kontinensviadal

szegedi nemzetközi selejtezőjét

is megnyerte. A "bölények" egyébként annyira jelentős csapattá nőtték ki magukat az elmúlt években, hogy szinte rendszeresen dobogósok a nemzetközi tornákon - mint Dova hozzáteszi, ennek az is oka, hogy a

Varga Dávid, Varga Gábor

és harmadik tagként most

Luca Groucho

alkotta trió tagjai már nem pusztán szabadidősportként, hanem kimondottan profi szinten foglalkoznak a játékkal. Ám ők még a ritka kivételeket alkotják a hazánkban - de nemzetközi szövetség híján külföldön is - gyerekcipőben járó sportág képviselői között. Mivel alapvetően amatőr sportról van szó, így nem csak a kvalifikáció határozza meg, hogy ki vesz részt a versenyeken, hanem az anyagi lehetőségek is: a csapatok önköltségen utaznak mindenhova.

bikepoloebselejtezo_59_ia

A szegedi alakulat esélyei kapcsán megtudtuk, a Tisza-parti biciklis pólósok a Vajda utcai pályán szoktak gyakorolni szombatonként, jóllehet az a helyszín sem igazán megfelelő, hiszen a nemzetközileg elfogadott szabvány szerint palánkkal körbe vett kézilabdapályán kellene játszani a játékot, ám az összes feltételnek megfelelő pálya nincs Szegeden. A versenyeken ennek hatását érzik is a szegedi hardcourt bike-osok, hiszen a nagyobb pályához mindig helyben, verseny közben kell alkalmazkodniuk, ráadásul hosszabb távokat is kell betekerniük az egyik csapat által lőtt öt gólig, vagy 10 perc játékidőig tartó mérkőzések alatt. Az Eb mezőnye egyébként valóban kontinentális: osztrák, belga, horvát, cseh, francia, német, magyar, ír, olasz, lett, lengyel, portugál, román, spanyol, brit és ukrán csapatok fognak összecsapni Krakkóban három, e célból felszerelt, körbepalánkozott aszfalt pályán, a Wisla Kraków labdarúgócsapatának stadionja szomszédságában, a történelmi lengyel város egyik sportcentrumának területén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.