Kultúra

Boszorkányt égetnek a szegedi vízibástyán

Boszorkányt égetnek a szegedi vízibástyán

2013. június 19., szerda
Boszorkányt égetnek a szegedi vízibástyán
boszorkanyper01

Az országban legnagyobb számban Szegeden égettek boszorkányokat - melyről szombaton a Múzeumok Éjszakáján is megemlékeznek. A vízibástyán egy 18. századi hírhedt per elevenedik meg, majd az "áldozatok" is tűzhalált halnak.

A múzeumok éjszakájának elején elevenítik fel Szeged egyik leghírhedtebb boszorkányperét: 1728-ban hat férfit és hét nőt ítéltek, majd égettek el máglyán boszorkányság vádjával a mai Boszorkány-szigeten. Az esemény dokumentációjának megtekintése mellett egy élő boszorkányperbe is belecsöppenhetnek a kilátogatók: szombat este fél tíztől szekeres menet indul a Dugonics térről a Kárász utcán át a Tisza partjáig, ahol bábok segítségével egy 20 perces előadáson játsszák újra a pert. Az ítélet meghozatala után a vádlottak szerepét játszó bábuk is tűzhalál áldozataivá válnak, a színpadi előadás és a bábjáték segítségével élhetik újra a kilátogatók az egykori eseményeket. A rendezvényről tartott sajtótájékoztatón

Fogas Ottó

múzeumigazgató úgy nyilatkozott, már négy éve tervezik a boszorkányperek felelevenítését, amely sajnos igazi "szegedikumnak" számít, hiszen az ország 124 ilyen peréből több mint 60 városunkban történt. A megvalósításról

Biernacki Karol

megyei levéltár-igazgatóval és

Sándor János

ötletgazdával is egyeztettek, aki szerint hagyományteremtő célzattal indul útjára a rendezvény, idén szerényebb, a jövő évtől azonban még modernebb eszközökkel.

boszorkanyper02

A megvalósításról

Kiss Ágnes

bábszínész beszélt, kiemelve: a statikus múzeumi anyagokat élővé, izgalmassá varázsolják a bábok, a történetmesélésben azonban kiemelt figyelmet fordítottak a tárgyilagosságra. A Dugonics tértől este fél tízkor induló menet a "felbőszült tömeget" is maga köré gyűjtve halad majd a Tisza partjához, ahol a vádlottakon is végrehajtják az ítéletet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.