Közélet

Bosznia-hercegovinai kapcsolatait erősíti a szegedi egyetem

Bosznia-hercegovinai kapcsolatait erősíti a szegedi egyetem

2013. június 19., szerda
Bosznia-hercegovinai kapcsolatait erősíti a szegedi egyetem
IMG_8798

A Szegedi Tudományegyetemen jelenleg nem tanul bosnyák hallgató – ezen szeretne változtatni Zeljko Janjetovic, Bosznia-Hercegovina nagykövete, aki június 19-én Pál Józseffel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével tárgyalt.

"

Banja Lukának

az előző nagykövet idején is voltak szegedi kapcsolatai, fontosnak tartottam, hogy én is megismerjem a várost" – hallottuk

Zeljko Janjetovictól

. Bosznia-Hercegovina nagykövete elmondta, hogy a két település nagyon hasonló: nemcsak a lakosság számában, hanem abban is, hogy mindkettő egyetemi város. Banja Luka és Szeged is nagyon szép, sok a fiatal lakója, körülbelül egyforma gazdasági és kulturális potenciállal rendelkeznek. Abban is egyeznek, hogy mindkét település a nagyobb városok árnyékában létezik. A diplomata szerint a regionális együttműködés nagyon fontos a globális együttműködés keretein belül, ezért látogatta meg Szeged polgármesterét,

Botka Lászlót

és

Pál Józsefet

, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesét. "A Szegedi Tudományegyetemen jelenleg nem tanul bosnyák hallgató, ezen változtatni szeretnénk" – hangsúlyozta a nagykövet. Pál Józseffel az oktatók-kutatók közötti együttműködés lehetőségeit vették számba. A rektorhelyettes tájékoztatást adott az SZTE karairól is. Szó esett a hallgatói együttműködések eddigi tapasztalatairól és arról, mit lehet még tenni ezen a területen. "Az SZTE korábbi rektora ígéretet tett arra, hogy két bosznia-hercegovinai hallgató tandíjmentesen tanulhasson Szegeden. Amit ő megígért, az számunkra nézve kötelező. Ugyanakkor felvetettem azokat a lehetőségeket, amelyek túlmutatnak ezen" – fogalmazott Pál József, aki a már meglévő CEEPUS-együttműködésre is felhívta a nagykövet figyelmét. Ez kifejezetten a térséget támogató program, melyet az Európai Unió finanszíroz. Számos olyan kiaknázatlan lehetőséget kínál, mely segítené a boszniai hallgatók és kutatók Szegedre utazását és itteni tanulmányaikat. Pál József a Balassi Intézet által elindított Campus Hungary ösztöndíjprogramot is megemlítette. Néhány mondatban bemutatta az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontot és az épülő gigaberuházást, az ELI-ALPS-ot is. A tárgyaló felek megegyeztek abban, hogy több intézmény közül választják majd ki azokat, amelyek együttműködési megállapodást kötnek. Felmerült a Szarajevói, a Mosztari és a Banja Lukai Egyetem is. A döntésnél fontos szempont, hogy hasonló tudományterületeken működő intézmények legyenek. "Milyen a híre a Szegedi Tudományegyetemnek Bosznia-Hercegovinában?" – tették fel a kérdést a nagykövettől. "Egyelőre kevés róla az információ, de ezen fogunk most változtatni. A boszniai hallgatók nyitottak arra, hogy mást is lássanak a világból. Szeretnének nyelveket tanulni, új kultúrákat megismerni. Szeged a földrajzi közelsége miatt is ideális hely ehhez. Meggyőződésem, hogy a Szegedi Tudományegyetem egy nagyon nívós intézmény, ezzel az üzenettel térek haza, és ezt közvetítem minden fórumon" – válaszolta Zeljko Janjetovic.

Forrás:

www.u-szeged.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.