Kultúra

Benczúr, a festőfejedelem, Örkény és a boszorkányok + FOTÓK

Benczúr, a festőfejedelem, Örkény és a boszorkányok + FOTÓK

2013. június 6., csütörtök
Benczúr, a festőfejedelem, Örkény és a boszorkányok + FOTÓK
benczur_005

Megérkeztek a Benczúr-képek a Móra Ferenc Múzeumba, ahol június 22-én, szombaton este nagyszabású kiállítást nyílik az idei Múzeumok Éjszakájára. A tárlaton több mint harminc festményt és grafikát mutatnak be a magyar historikus festészet kiemelkedő alakjának munkásságából.

Medgyesi Konstantin

, a múzeum sajtóreferense elmondta, az alkotások egy része Nyíregyházáról érkezett, az ottani múzeum egész komoly Benczúr-kollekcióval rendelkezik. Ezt egészítik ki a saját anyaggal. A szegedi múzeum 3 Benczúr- festményt birtokol, az egyik

Tisza Kálmánt

, a másik

Tisza Lajost

ábrázolja, a harmadik pedig egy vázlat Mátyás megkoronázásáról. Az első két műalkotás letétben a városházán található, ott csodálhatták meg eddig a látogatók vagy az ott dolgozók. A kiállításra most visszakérik a képeket, hogy a többi Benczúr-művel közösen láthassa ezeket is a közönség. A Magyar Nemzeti Galériából is érkeznek képek Szegedre, összesen mintegy 30 műalkotás lesz látható a múzeum dísztermében június 22-én, szombaton este a Múzeumok Éjszakáján. Ez lesz az egyik nagy attrakció, a másik a Hideg nyalat című fagylalttörténeti tárlat, amely teljes egészében a fagyiról szól. Még egy izgalmas, három intézmény (a színház, a levéltár és a múzeum) együttműködéséből született performance-szel készülnek, lesz egy valódi boszorkányper, amikor megidézik a letűnt korok hangulatát.

Nagy menet indul a Dugonics tértől a múzeumig, majd kezdődik a tárgyalás, a végén ítéletet is hoznak, sőt máglyát is raknak, hiszen a Boszorkánynak égnie kell!, ahogyan ezt a performance címe is hirdeti. Ezen a napon egynapos kiállítás nyílik, ahol az érdeklődők megtekinthetik az eredeti boszorkányperes iratokat, amelyeket a levéltár ad kölcsön erre az alkalomra. A Fekete házban is lesz Múzeumok Éjszakája, ott Örkény egyperces maratont rendeznek. Egész este folyamán egyperceseket fognak felolvasni önként jelentkezők, közben pedig megtekinthető az Örkény-kiállítás is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.