Közélet

Az ország egyik legnagyobb ivóvíz-szolgáltatója az Alföldvíz Zrt.

Az ország egyik legnagyobb ivóvíz-szolgáltatója az Alföldvíz Zrt.

2013. június 21., péntek
Az ország egyik legnagyobb ivóvíz-szolgáltatója az Alföldvíz Zrt.

2015-ig akár félmillió ember ellátásáról gondoskodhat az Alföldvíz Zrt., ezzel az ország egyik legnagyobb ivóvíz-szolgáltatójává növi ki magát a cég.

A Magyar Kormány célul tűzte ki a közszolgáltatások újjászervezését. Az országgyűlés 2011. december 30-án elfogadta a víziközmű-ágazat átalakítását előirányzó víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényt. A jogszabály megszületése előtt a víziközmű-szektorra a széttöredezettség volt jellemző. Közel 400 víziközmű-szolgáltató különböző színvonalon és eltérő díjakat alkalmazva látta el a feladatát. A jogalkotó célja, hogy egy olyan integrált, egységes, szabályozott piac jöjjön létre, melynek szereplői a hatékony működés mellett magas szakmai színvonalon látják el a feladatukat. Ennek keretében a dél-alföld önkormányzatai között széleskörű együttműködés jött létre annak érdekében, hogy a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátását egymással együttműködve oldják meg. Az elmúlt hónapok tárgyalássorozatait követően az ALFÖLDVÍZ Zrt. május 16-i rendkívüli közgyűlésén 95 (Bács-Kiskun megyei, Békés megyei, Csongrád megyei, valamint Hajdú-Bihar megyei) település részvényjegyzéséről született döntés. Az ALFÖLDVÍZ Zrt. részvényesi köre így több mint kétszeresére, 87-ről 186-ra emelkedett, a Bács-Kiskun megyei települések részvényjegyzésével pedig a három megye korábbi együttműködése négy megyére bővült. Az elmúlt hetek során a 95 új részvényes önkormányzat közül 60 már meg is kötötte a bérleti-üzemeltetési szerződést az ALFÖLDVÍZ Zrt.-vel, így az ország egyik legnagyobb 100%-ban nemzeti tulajdonú víziközmű-szolgáltató társasága jött létre. A Társaság jelenleg 300 000 lakos víziközmű-ellátását biztosítja, ez a szám 2015 végére akár az 500 000 lakos számot meghaladóra fog emelkedni. Az egységes szolgáltatási struktúra (ügyfélszolgálatok, üzemeltető és hibaelhárító egységek stb.) felállítása az érintett önkormányzatokkal egyeztetett formában már jelenleg is folyamatban van. Az üzemeltetési feladatokat eddigiekben ellátó társaságok munkavállalói számára is biztosított a jövő, mivel a munkavállalók átvételével, az ALFÖLDVÍZ Zrt minden szakemberre számít az új feladatok ellátása során. Az egyes településeken a megkötött bérleti-üzemeltetési szerződésekben foglaltak szerint, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélyezésének függvényében, az ALFÖLDVÍZ Zrt. közfeladat ellátása az alábbi időszakokban indul meg:

2013-as évben 16 település, ezek:

Elek Csorvás Csanádapáca Csongrád Felgyő Csanytelek Tömörkény Mindszent Deszk Kübekháza Röszke Tiszasziget Újszentiván Zsombó Csengele Kistelek Sándorfalva

2014-es évben 32 település, ezek:

Szentes Derekegyháza Szegvár Fábiánsebestyén Mártély Ásotthalom Bordány Domaszék Mórahalom Öttömös Pusztamérges Ruzsa Üllés Forráskút Zákányszék Ambrózfalva Apátfalva Csanádalberti Csanádpalota Ferencszállás Földeák Királyhegyes Kiszombor Klárafalva Kövegy Magyarcsanád Makó Maroslele Nagyér Nagylak Óföldeák Pitvaros

2015-ös évben 12 település, ezek:

Baks Balástya Dóc Ópusztaszer Pusztaszer Balotaszállás Kiskunmajsa Csólyospálos Kömpöc Szank Zsana Szatymaz

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.