Kultúra

Átalakult a kulturális intézményrendszer

Átalakult a kulturális intézményrendszer

2013. június 5., szerda
Átalakult a kulturális intézményrendszer

Átalakult, működik, a közjót szolgálja a hazai kulturális intézményrendszer - jelentette ki a kultúráért felelős államtitkár szerdán Debrecenben, a Fidesz Magyarország jobban teljesít rendezvénysorozatának negyedik, kultúrával foglalkozó állomásán.

Halász János

emlékeztetett arra, hogy a nemzeti együttműködés kormánya 2010-ben szembesült azzal, hogy "kulturális területen is kiürült, legyengült, a működőképesség határára került az intézményhálózat". Mára megtörtént a kulturális rendszerváltozás: kialakult az intézményrendszer új szerkezete, a működési költségek mellett a programokat is támogatják - hangsúlyozta az államtitkár. Megemlítette, hogy a hazai könyvtári hálózat szerkezete az 1950-es években, a közgyűjteményi-múzeumi hálózat struktúrája az 1960-as években alakult ki, s azóta gyakorlatilag változatlanul működött. Ezek az intézmények "gazdátlanul működtek, a kormány kivonult a finanszírozásból" - mondta Halász János, hozzátéve: a nemzeti együttműködés kormánya törvényt alkotott, és hozzárendelte a finanszírozást, ami működőképessé teszi az új struktúrát. A kormány finanszírozza a nagy nemzeti intézményeket, mint a Nemzeti Színház, az Operaház, az Országos Széchényi Könyvtár és 13 múzeum. Utóbbiak például 6,9 milliárd forint működési támogatást kaptak. A Nemzeti Művelődési Intézet létrehozásával megerősítették a közművelődési szintet is - sorolta az államtitkár. A települési önkormányzatok visszakapták múzeumaikat, könyvtáraikat, művelődési házaikat, de ezeket a helyi kulturális intézményeket is támogatnia kell a kormánynak. A világosan, átláthatóan működő rendszer meg is kapja a támogatást - hangoztatta Halász János. Példaként említette, hogy a közgyűjtemények működtetését 2,4 milliárd forinttal támogatják, de - a Vidékfejlesztési Minisztériummal közösen - 700 millió forint támogatást adnak az ötezer lakos alatti lélekszámú kistelepüléseken az "integrált közösségi szolgáltató terek" (kis művelődési otthonok) felújítására. Halász János végezetül a megkezdett kultúrpolitika folytatását ígérte a Debreceni Művelődési Központ Pódium-termét zsúfolásig megtöltő hallgatóságának, és jelezte, hogy immár a létrejött új szervezeti rendszer finomhangolása következik. Pósán László országgyűlési képviselő, a Fidesz debreceni elnöke a fórumon a vidéki Magyarország kulturális fellegvárának nevezte Debrecent, míg Tasó László (Fidesz) országgyűlési képviselő, választókerületi elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy újra van kulturális normatíva, s a művelődési házak finanszírozásához most kapják a legtöbbet az önkormányzatok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.