Közélet

A Szent Jobb országjárására emlékeznek Hódmezővásárhelyen

A Szent Jobb országjárására emlékeznek Hódmezővásárhelyen

2013. június 24., hétfő
A Szent Jobb országjárására emlékeznek Hódmezővásárhelyen

A Szent Jobb 1938-as országjárására emlékeznek csütörtökön és szombaton Hódmezővásárhelyen, a 75. évforduló alkalmából emléktáblát avatnak és bemutatják a jubileumra készült helytörténeti kötetet is.

1938-ban nagyszabású ünnepségekkel emlékeztek meg

Szent István

halálának kilencszázadik évfordulójára – mondta

Kovács Ferenc

, a jubileumi ünnepség egyik szervezője, a helytörténeti kiadvány szerzője a programokat bemutató hétfői sajtótájékoztatón. A Szent István-év eseményeit egy rendkívüli programsorozat tette emlékezetessé: a Szent Jobb országjárása. Az államalapító király kézereklyéje egy kifejezetten erre a célra összeállított szerelvényen, az Aranyvonaton járta körbe az országot. A szerelvény 1938. június 27-én gördült be Hódmezővásárhelyre a hívek egy része már a népkerti állomáson várta a vonatot, a város vezetői és az ünneplők többsége pedig a Nagyállomáson fogadta a Szent Jobbot, ahonnan a Koronaőrség kíséretében szállították a Szent István templomhoz, ahol a korabeli fotók és beszámolók alapján több tízezren tekintették meg az ereklyét. Az évforduló napján, csütörtök délután szentmisével emlékeznek Szent István kézereklyéjének hódmezővásárhelyi útjára az államalapító királyunkról elnevezett templomban, majd Károlyi-házban mutatják be Kovács Ferenc helytörténeti kiadványát a Szent Jobb országjárásának hódmezővásárhelyi állomásáról. Szombaton látványos ceremónia keretében érkezik hálaadó szentmisére a Szent Korona másolata a Magyar Koronaőrök jelenlétében; este avatják a jubileumi emléktáblát a Szent István templom árkádjai alatt. A rendezvénysorozatot

Tajti Csaba

gramofon estje zárja; Magyarország legnagyobb gramofonlemez gyűjteményének tulajdonosa e korból származó dalokat játszik különleges, tölcséres lejátszóján a református házban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.