Közélet

A forró, száraz idő miatt nagy a tűzveszély

A forró, száraz idő miatt nagy a tűzveszély

2013. június 21., péntek
A forró, száraz idő miatt nagy a tűzveszély
tuz01_gs

A meleg és csapadékmentes időjárás miatt a napokban jelentősen megnőtt a tűzveszély, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra kéri a gazdálkodókat, hogy a megszokottnál is nagyobb óvatossággal járjanak el a betakarítási munkák során.

A NAK az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kiemeli: mivel az elmúlt években több nagy anyagi kárral járó tűz volt a nyári betakarításkor, a termelők fokozottan figyeljenek a kalászos termények betakarításában részt vevő gépek tűzvédelmi állapotára, valamint a tarló, illetve növényi hulladék égetésére vonatkozó szabályok betartására. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásai szerint a munkában csak olyan jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítás előtt az üzemeltető elvégezte, és tűzoltó készülékkel is ellátta - hívja fel a figyelmet a kamara. Az aratást először lehetőleg a közút, illetve vasútvonal mentén kell elkezdeni, majd a betakarítás után ezek mellett legalább 3 méter széles védőszántást kell kialakítani. Munkaszünet idején a kombájnt a gabonatáblától, tarlótól és kazaltól legalább 15 méter távolságra szabad csak leállítani. Ha ez nem lehetséges, akkor itt is 3 méter széles védőszántást kell készíteni. A szabályok szerint olyan javítást, amely nyílt láng használatával vagy üzemanyag-szivárgással jár, a gabonatáblán (tarlón) nem lehet elvégezni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet, hogy a táblában dohányozni még a járművek vezetőfülkéiben sem szabad. Az aratás idejére a gabonatáblától legkevesebb 15 méterre, növényzettel nem borított részen lehet dohányzóhelyet kijelölni, a cigarettacsikkek eloltásához és gyűjtéséhez pedig vizet tartalmazó edényt kell kihelyezni - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.