Közélet

A Búvár-tónál csapott le a vakvarjú + FOTÓK

A Búvár-tónál csapott le a vakvarjú + FOTÓK

2013. június 24., hétfő
A Búvár-tónál csapott le a vakvarjú + FOTÓK
2_gs

Különleges halászt kaptunk lencsevégre a Búvár-tó mellett elhaladva: a bakcsó hosszú percekig mozdulatlanul figyelte a vizet, majd egy pillanat alatt lecsapott áldozatára. A fiókái miatt nappal is táplálékot kereső madarat mi is megfigyelhetjük a tónál!

Elsőre szobornak gondoltuk a szegedi Búvár-tónál mozdulatlanul álló madarat: az állat majdnem egy negyedóráig gubbasztott a tóból kiálló csövön a vizet figyelve, majd egy váratlan mozdulattal lecsapott, és az ebéddel a csőrében tért vissza a víz felszínére. A mutatvány végrehajtója egy bakcsó, népies magyar nevén (melyet hangos "kvak"-ra emlékeztető hangja miatt kapott) vakvarjú. Bujkáló természetű, szürkület idején lesz aktív (erre utal tudományos elnevezése is: Nycticorax, vagyis Éjszakai holló), nappal pedig csapatosan pihen élőhelyén, a nádasok vízközeli peremén, fűzfákon. Bár társas lény, inkább magányosan vadászik: halakat, békákat, vízirovarokat, kisemlősöket fogyaszt - tudtuk meg

Tokody Bélától

, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei helyi csoportjának titkárától. Ha fiókái vannak, nappal is kutat táplálék után, valószínűleg a tollas kis utódok miatt vállalta a tűző napon is a vadászatot a szegedi tónál. Magyarországon a bakcsók állománya stabil, 2400-3600 költő pár közé tehető. Elsősorban a Tisza-tó, a Felső-Tisza és a Kis-Balaton vidékén fordulnak elő, megtalálható az egész Dél-Alföldön, a Tisza mentén, a Velencei-tónál és a Kisalföldön. Szegeden a Fehértavon van egy nagyobb, körülbelül 100 párt számláló telepe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.