Bulvár

Utazás: Gigantikus barlangrendszer Szlovéniában

Utazás: Gigantikus barlangrendszer Szlovéniában

2013. május 31., péntek
Utazás: Gigantikus barlangrendszer Szlovéniában
barlangrendszer

A Plitvicei-tavak, az Adriai-tenger és a Kvarner-öböl gyönyörű és ideális úti cél. Partnerünk, a C&T Hungary Utazási Iroda legújabb ajánlata!

A Skocjan Karszt Barlangok több millió évvel ezelőtt alakultak ki, amelyek 1986 óta az UNESCO világörökség részei. Az UNESCO listáján a természeti és kulturális helyszínek között ez a karszt régió az egyetlen olyan földtörténeti emlék, amely Szlovéniához köthető. Ezt a különleges megtiszteltetést a Skocjan Barlangokon kívül csak néhány további barlang kapta meg a világon, többek között a magyar Aggteleki barlang is A Skocjan Barlangok Regionális Park megalapításának előkészületei 1990-ben kezdődtek meg, amely az 1996-ban véglegesített törvény elfogadásával jött létre. A Park feladata a védelmi programok és fejlesztés mellett, hogy folyamatosan figyeljék és elemezzék a barlangok aktuális állapotát. A barlangrendszer 46 évig zárva volt, 2011. április 1.-én nyitotta meg újra kapuit a látogatók előtt. A Skocjan Barlangok egy egyedülálló természeti jelenség eredményeképpen jöttek létre, amely a Reka folyóhoz köthető. A Reka folyó a Sneznik fennsík alatt ered és mintegy 55 km-en keresztül a felszínen folyik. A karsztrendszer elérésekor - amely egy mészkő felület - nem csak a medret mélyíti el az erózió révén, hanem fel is oldja azt. A védett terület első részében a folyó még a felszínen folyik egy kb. 4 km hosszú szorosban, amely egy lenyűgöző falban végződik, majd eltűnik a föld alatt. A távoli múltban, valószínűleg a néhány százezer évvel ezelőtti pleisztocén korban, a barlang teteje egyszer csak beomlott. Ennek következtében jött létre a 165 m mély Velika- és a 120 m mély Mala dolina, amelyeket egy természetes kőhíd választ el egymástól, mintegy mementóként megmutatva a barlang plafonjának eredeti magasságát. A Velika dolina alján a folyó végleg eltűnik és 34 km-rel odébb, a Timava folyóval együtt tör a felszínre, immár nem messze az adriai tengerparttól.

Forrás:

mozgásvilág.hu

PLITVICEI-TAVAK – MEDITERRÁN TENGERPART - ADRIAI SZIGETVILÁG - HEGYVIDÉKI VARÁZSLAT - CSODÁLATOS TÁJAK - TERMÉSZETI TÜNEMÉNYEK

2013. augusztus 17 - 20. (4 nap/3 éj)

utazas01

Útvonal:

Nagykanizsa-Zágráb-Plitvicei-tavak-Senj-Kraljevica-Skocjan-barlang-Ljubjana-Maribor-Nagykanizsa A Plitvicei-tavak, az Adriai-tenger és a Kvarner-öböl ideális úti cél. Vendégeink a két világhírű természeti csoda: a Plitvicei – tavak és a Skocjan – cseppkőbarlang (UNESCO-világörökség részei) megtekintésén túl belekóstolhatnak a tengerparti pihenés, fürdés, napozás örömeibe is.

Szállás:

első éjszaka Nagykanizsán a TOURING Hotelben, elhelyezés 2-3 ágyas, zuhanyzós, WC-és szobákban (ellátás nélkül). 2 éjszaka a Hotel UVALA SCOTT-ban Kraljevicán, a Krk-szigetre vezető híd lábánál. A hotel a kiépített kavicsos tengerpart közelében található, melyhez lépcsőkön lehet lejutni (a közelben sekély, homokos rész is van). Az egyszerűen berendezett, tusolós, WC-s szobák kényelmesek, kétágyasak (pótágyazhatók).

Ellátás:

félpanzió (bőséges reggeli és vacsora - svédasztal).

Program:

utazas2

Indulás augusztus 17-én, szombaton délelőtt megbeszélt helyről és időben. Vasárnap korán, reggeli után tovább utazás a Plitvicei-tavakhoz (belépő 110 KUNA), érkezés a kora délelőtti órákban. A Plitvicei-tavak Európa egyik legszebb és legismertebb Nemzeti Parkja, a természet csodája. A teraszos tórendszer vízesései minden látogató részére felejthetetlen élményt nyújtanak Ezután a természeti szépségekben bővelkedő Velebit-hegységen keresztül vesszük az irányt Senj városa felé. Érkezés a szálláshelyre a délutáni órákban (2 éjszaka a Hotel Uvala Scott-ban). Augusztus 20-án, kedden a reggeli után indulás hazafelé. Útközben meglátogatjuk Szlovénia egyik legérdekesebb barlangját, az UNESCO világörökség részét képező Skocjan-cseppkőbarlangot. A barlangon keresztül folyik a föld alatti Reka folyó. Az általa kialakított szurdok a világ legnagyobb barlangi kanyonja. Az élmény felejthetetlen.

Utazás:

légkondicionált autóbusszal.

Részvételi költség:

47. 800.-Ft, mely tartalmazza a szállások díját, a félpanziós ellátást, az útiköltséget, a csoportkíséretet és idegenvezetést. Nem tartalmazza az idegenforgalmi adót, az utasbiztosítást és a belépőket. Az ár legkevesebb 35 utas estén értendő, de a kirándulás kevesebb utas esetén is megrendezésre kerül.

Érdeklődni: C&T Hungary Utazási Iroda

6720 Szeged Dugonics tér 12. Tel/fax: 62/481-562 mobil: 06/20 48 00 556 www.congresstravel.hu Engedély szám: U-000045

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.