Írjon nekünk

Közélet

Ultramaratontól a mezzoszopránig – BOR-line összefoglalónk + VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

borfesztival_mozes_ervin04_gsA borfesztiválra kitelepülve nap mint nap közvetlen hangnemben beszélgethettünk Szeged közéleti személyiségeivel: az egyhetes BOR-line interjúsorozatunk alatt a város főjegyzője az ultramaratoni futásról, a Rock Klub atyja a SZIN-ről, a rendszerváltás utáni első polgármesterünk pedig a jégkorongról is beszélt nekünk.

Énekesnő, olimpikon, főjegyző és egykori polgármester is kitüntetett minket látogatásával a borfesztiválon. Két éve útjára indult BOR-line beszélgetésünkön idén is illusztris vendégeket fogadtunk a Széchenyi téren felállított sátrunkba, akik hivatásuk mellett magánemberként is válaszoltak az általunk és olvasóink által feltett kérdésekre. A Lantos pincészet egy-egy üveg borának elfogyasztása közben számos érdekességet tudhattunk meg tőlük-róluk.

Veprik Róbertet és Németh Anikót a természet iránti szeretetük hozta össze

Idei Bor-line beszélgetésünk első vendégei egy házaspár volt: Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója és Németh Anikó, az SZTE Füvészkert igazgatóhelyettese a flórát és faunát “képviselték”. Mint megtudtuk a természet iránti szeretetük hozta össze őket, hiszen a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán ismerkedtek össze, ahol biológia és környezetvédelem szakra jártak mindketten. Munkájukat azóta is nagy lelkesedéssel és kötelességtudattal látják el, sőt néha még haza is visznek belőle: farkaskölykök, vidrák, kis jaguárok, őzgidák és más kisállatok is megfordultak már otthonukban, kertjüket pedig gyönyörű virágokkal van beültetve.

Szurdi Zsolt ByeAlexet hívná meg a SZIN-re

Hétfőn Szurdi Zsolttal beszélgettünk: a Rock Klub atyja és a Szegedi Ifjúsági Napok egykori szervezője szerint a mai fiataloknak kezd elege lenni az egyforma zenéből, igénylik az egyedi hangzású élőzenét. Emiatt, ha jelenleg is ő szervezné a SZIN fellépőit, ByeAlexet feltétlenül meghívná, hiszen nagyon szimpatikus számára az énekes mainstream iránnyal szembemenő stílusa. Mesélt nekünk a szegedi fesztiválok rendszerváltás előtti helyzetéről, a mai zenei ízlés alakulásáról is, és bár alkoholt egyáltalán nem iszik, egy fotó kedvéért koccintott munkatársainkkal.

A Douwe Egberts-szel készíttették Lippai Pálék a szabadtéri nézőterét

Városunk első, rendszerváltás utáni polgármestere, Lippai Pál is tiszteletét tette sátrunknál kedden, aki a kilencvenes évek demokratikus átalakulásának szegedi nehézségeiről beszélt portálunknak. A város irányítása akkor jóval több kompromisszummal, vitával járt, előfordult a három napig tartó közgyűlés is. Sportszerető ember lévén Lippai beszélt jégkorongról és vízilabdáról is. Mint mondta, a medencében sose volt ilyen jó csapatunk, a Szeged vízilabdacsapata erős, ráadásul remek edzője van. A jégkorong szegedi felvirágoztatásához pedig egy korszerű, energiatakarékos rendszer kiépítését szorgalmazza a műjégpályán, melynek segítségével jóval hosszabb ideig tarthatna a felkészülés a mérkőzésekre.

1127 kilométeres versenyt teljesített Mózes Ervin

Mózes Ervin, Szeged Megyei Jogú Városának címzetes főjegyzője is ellátogatott hozzánk, aki elmondta: a közgyűlések előtt hétvégén 22-23 munkaórával készül fel, munkáját az apparátus is segíti. Emellett két hobbijáról, a futásról és a sakkról is igen érdekes dolgokat árult el nekünk. Előbbit egy időben olyan komolyan űzte, hogy teljesített New York-ban egy 700 mérföldes, azaz 1127 kilométeres futóversenyt is, ami 27 maraton volt egymás után. Harminc, különböző anyagból készül sakk-készlete és több mint háromszáz sakk-könyve is van az otthoni gyűjteményben.

240 kilós lökésteljesítményt érne el Nagy Péter

Sok izgalmas dolgot árult el Nagy Péter súlyemelő is, aki szerint önmaga legyőzésén keresztül vezethet el az út a sikerhez – esetében ez a 2016-os riói olimpián való kiváló szereplést jelentheti. Jogi tanulmányai mellett a magyar súlyemelés helyzetéről is beszélt, amely – mint mondta – jelenleg mélyponton van. Nagyon hosszú munka kell ebben a sportban a fejlődéshez, ezt a mai világban szerinte csak kevesebben képesek kivárni.

Laczák Boglárkának a Carmen az álomszerep

BOR-line interjúnk idei utolsó alanya Laczák Boglárka, a Szegedi Nemzeti Színház énekművésze volt. Legkedvesebb szerep számára a szegedi színházbeli debütálása, 2011 januárjában, Csajkovszkij Anyegin című művében, Olga szerepében volt. Mezzoszopránként legnagyobb álma Carmen szerepe lenne, szeretne egy-egy kirándulást is tenni, például, ha az Armel-operaversenyen kijuthatna Lengyelországba, annak nagyon örülne. Bár a fővárosból származik, szegedinek vallja magát, és a későbbiekben is városunkban szeretne maradni, az itteni kulturális életben részt venni.

Kommentek

Hírzóna

Módosították a vásárhelyi önkormányzat költségvetését

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A büdzsé főösszege az eredeti 23,1 milliárdról 24,877 milliárdra nőtt.

Tovább olvasom

Közélet

Többen panaszkodnak a Dóm téri jégpálya minőségére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Egyenetlen a jég felszíne, és a bérelhető korcsolyák minősége is meglehetősen silány.

Tovább olvasom

Hírzóna

Már 30 ezer fiatal kapta vissza a nyelvvizsgadíját

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

És 10 ezer fiatal kaphatta vissza a sikeres KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját.

Tovább olvasom

Aktuál