Kultúra

Tré Gé : Graffitik keretben + FOTÓK

Tré Gé : Graffitik keretben + FOTÓK

2013. május 14., kedd
Tré Gé : Graffitik keretben + FOTÓK
graffiti_kallitas02_gs

Az elmúlt évek legizgalmasabb kiállításának nevezte Treplán Gábor (Tré Gé) „Graffitik keretben” Street art című kiállítását Csicsai Antal, a szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Ház igazgatója, ahol az érdeklődők 2 hétig az intézmény nyitva tartási idejében megtekinthetik a képeket.

Színvilágában, formavilágában, szerkesztettségében élménygazdag ez a kiállítás, hangsúlyozta az igazgató, a képeket nézve lelkünk úgy fog fiatalos maradni, ha az alkotások üzenetére nyitottak és befogadók leszünk.

Molnár Viktor

, alias Apes, a falon látható 36 festményről mondta el impresszióit, beszélt arról az életérzésről, amit a művész vásznain megörökített, közvetített nekünk. A keserves sorsú utcaművészek saját fájdalmukat, világlátásukat festették meg alkotásaikban, ezért mindig lesz egy szűk, értő réteg, amely cinkosan összemosolyog e polgárpukkasztó, ugyanakkor önmagukat is kifigurázó, életörömöt sugárzó művek láttán. A jó barát szerint

Gábor

munkássága olyan érték, amely feltétlenül figyelmet érdemel. Műveinek varázsa abban keresendő, hogy immár nem az utcai tűzfalakat díszítik, hanem állandó jelleggel megszemlélhetők, különböző kiállításokon láthatók és megcsodálhatók, így kortól és nemtől függetlenül közvetlenül befolyásolhatják kedélyállapotunkat, színorgiájukkal a legmélyebb érzések közvetítésére, és kiváltására is alkalmassá válnak.

„Amilyen sajátos életforma a városi, olyan sajátos képzőművészeti forma lett a street art, ami magyarra fordítva nem más, mint az utca művészete. A régi, színtelen felületek újragondolása, újraöltöztetése ez: egyszerű eszközökkel, ironikusa, intenzív, színes mondanivalóval, elgondolkodtató, de könnyen érthető üzenettel és – a fiatalokra annyira jellemző – pimasz humorral” – méltatta a barát munkásságát Páli Rita, a Szegedkultur szerkesztője. Olyan alkotó képeit tekinthetjük meg, folytatta Rita, aki megtért az illegalitásból, s önként vonult szobájába, mint műterembe, ahol keretbe foglalja azt, amit nem lehet keretek közé szorítani. Vibráló, színes formavilág jellemzi a kiállított műveket, a graffitiket idéző formajegyek mellett egyre inkább felismerhető saját stílusa, ami tükrözi a művész legbelsőbb gondolatait, miközben a street artra jellemző módon megmosolyogtat, elgondolkodtat és gyönyörködtet is. Újra idézünk Rita találó megállapításaiból:„Ezek a képek már tiszta fejjel, a gondtalan és felelőtlen ifjúkor után készültek, de ugyanolyan nyitottság, kíváncsiság és életöröm tapasztalható bennük, mint egy, a kamaszkor nehézségeit hátrahagyó, életvidám ifjú férfi tekintetében. Konkrét témájuk nincs, a művész gondolatai és érzései jelennek meg a legkülönfélébb ihletésre”. Treplán Gábor (Tré Gé) nem fél egyedi lenni, és nem fél egyedül lenni. A május 24-éig megtekinthető kiállítás a szentmihályi művelődési házból a gyálaréti művelődési centrumba költözik, ahol e hó 27-étől 31-éig látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.