Gazdaság

Tíz százalékkal nagyobb területen termelnek dinnyét 2013-ban

Tíz százalékkal nagyobb területen termelnek dinnyét 2013-ban

2013. május 7., kedd
Tíz százalékkal nagyobb területen termelnek dinnyét 2013-ban
dinnye01_gs

Befejeződött a dinnye ültetése és vetése országszerte, 2013-ban a termelők tíz százalékkal nagyobb területen termelnek dinnyét, mint tavaly - tájékoztatott Simonka György, a magyar zöldség-gyümölcstermékek népszerűsítésével megbízott miniszteri biztos, a dél-békési térség fideszes országgyűlési képviselője kedden.

A szántóföldi gyümölccsel beültetett és elvetett terület nagysága országosan meghaladja az ötezer hektárt, erre évek óta nem volt példa - hangsúlyozta a miniszteri megbízott. Kiemelte: Magyarország legnagyobb dinnyetermelő térségében, Békés megyében mintegy tíz százalékkal nőtt dinnye területe 2013-ban, az előzetes becslések szerint 3500-4000 hektár között lesz május végén a terület végleges nagysága. Hozzátette: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a szántóföldi gyümölcs területe közel húsz százalékkal nagyobb, mint tavaly volt, Heves megyében és a jászsági térségben hasonló lesz az előző évihez. Július elsejétől lesz elegendő és jó minőségű hazai görögdinnye a piacon - hangsúlyozta a miniszteri megbízott. Kifejtette: a meleg és napsütéses időjárás kedvez a növénynek, a késői kitavaszodás okozott kisebb problémákat. A korai palánták kisebb része a hideg és a napfény hiánya miatt túlnőtte magát, kiültetésre alkalmatlanná vált, a termelőknek a nevelőházakban új palántákat kellett nevelniük. Az életképesebbek a hajtások visszacsípésével regenerálódtak. 2010 előtt a gyümölcs 30-40 százalékát értékesítették a termelők a hazai piacon, 2012-ben már a hatvan százalékát. A piaci előrejelzések szerint 2013-ban a hazai piac további bővülése várható. A dinnye átlagos terméshozama 2012-ben 4-4,5 tonna között alakult hektáranként, a termelők egy hektáron kétmillió forint árbevétel mellett átlagosan ötszázezer forint jövedelmet realizáltak. A dinnyeágazat az igénybe vett agráripari és egyéb szolgáltatásokkal együtt országosan 15 ezer család számára nyújt megélhetést, Békés megyében kilencezer család részére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.