Közélet

Szegedi iskolások a legjobb elsősegélynyújtók között + FOTÓK

Szegedi iskolások a legjobb elsősegélynyújtók között + FOTÓK

2013. május 30., csütörtök
Szegedi iskolások a legjobb elsősegélynyújtók között + FOTÓK
elsosegely02

Félrenyelés okozta fulladás, robbanás, közlekedési baleset és újraélesztés – ilyen és ehhez hasonló baleseti szituációkban kellett helytállniuk a 42. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen résztvevő csapatoknak Szombathely belvárosában. A Magyar Vöröskereszt versenyén a szegedi iskolások is szépen teljesítettek.

Ki a legjobb elsősegélynyújtó? Ezért a címért versengtek a megyék legjobb elsősegélynyújtói a Magyar Vöröskereszt Országos Elsősegélynyújtó Versenyén, Szombathelyen. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet immáron 42. alkalommal szervezte meg felmenőrendszerű elsősegélynyújtó versenyét a hétvégén. Szép szegedi eredmények is születtek: a gyermek kategóriában indult Gregor József Általános Iskola tanulói a negyedik helyen végeztek, az ifjúsági kategóriában versenyző Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulói a hetedik, a felnőttben induló SZSZKSZ Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézményének nevezői pedig a tizedik helyet érték el. A szombati döntőben 58 csapat, 290 versenyzője adott számot társadalmi és elsősegélynyújtási ismereteiről. A versenyzőknek egy 20 állomásos, körpályán kellett teljesíteniük a feladatokat. A baleseti szituációk között volt félrenyelés okozta fulladás, robbanás miatti tömegbaleset, közlekedési baleset és az újraélesztési ismereteiket is be kellett mutatniuk a résztvevőknek. A versenyben résztvevő csapatokat az Országos Mentőszolgálat szakemberei értékelték, a lebonyolítást 120 fő vöröskeresztes munkatárs és önkéntes segítette, míg a baleseti szituációk 60 képzett imitátor segítségével elevenedett meg.

A szimulációs gyakorlatokon gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriákban mérkőzhettek meg a résztvevők. Az általános iskolások között a Kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola, a középiskolásoknál a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium csapata, míg a felnőtteknél a kaposvári EMS csapata bizonyult a legfelkészültebb elsősegélynyújtónak. „Régóta dédelgetett vágyunk volt, hogy versenyünket olyan környezetben valósítsuk meg, hogy az utca embere is részese legyen az elsősegélynyújtó versenyünknek” – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. Tavaly Szeged belvárosában, idén pedig Szombathelyen gyűltek össze az ország legjobb elsősegélynyújtói, hogy bebizonyítsák az elsősegélynyújtást megtanulni gyerekjáték. „Ahogy arra az Országos Mentőszolgálat Alapítvány Nagy Elsősegélynyújtó tesztje is rávilágított, a magyarok többsége nem mer segíteni, pedig egy baleset, rosszullét során egy jól felkészült elsősegélynyújtó egyszerű, gyors és szakszerű beavatkozása akár életet is menthet. A Magyar Vöröskereszt tevékenységei között kiemelten fontos az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati oktatása. Ezt a célt szolgálja, a több tízéves hagyományra visszatekintő, nívós elsősegélynyújtó versenyünk is. Ezek a fiatalok egy éles helyzetben is mernek és tudnak segíteni” – tette hozzá a humanitárius szervezet vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.