Közélet

Schmuck Andor: Érték- és nem érdekalapú együttműködés

Schmuck Andor: Érték- és nem érdekalapú együttműködés

2013. május 9., csütörtök
Schmuck Andor: Érték- és nem érdekalapú együttműködés
schmuck_andor01_gs

Ha vannak is különbségek a Magyar Szociáldemokrata Párt és az MSZP között, több az azonosság, ami összeköti a két pártot, ezért a többi politikai szereplőnek mindenképpen példát szeretnének mutatni, hogyan is kell együttműködni, összefogni a közös cél, a jelenleg regnáló kormány leváltása érdekében – hangzott el a Szociáldemokrata Akadémia legutóbbi fórumán.

Jó az, ha az embernek vannak jó barátai, de jó szövetségesekre is szükség van, főleg ha kormányváltásról van szó, figyelmeztetett

Kozma József

, az MSZP szegedi elnöke, a beszélgetés irányítója. Két baloldali pártról van szó, mely nagyjából azonos nézeteket vall, hasonló értékek mentén politizál, ezért meg kell beszélni a jelen kihívásait, a közös fellépés, az összefogás lehetőségeit és esélyeit a közös cél elérése érdekében. A Magyar Szociáldemokrata Párt a rendszerváltás óta a leghevesebb viharokat élte át, mégis sikerült talpon maradnia, hangsúlyozta

Ménesi Imre

, a párt szegedi elnöke. A régi hagyományokat megőrizve és az új kihívások elől sem meghátrálva bebizonyosodott, van igény a szociáldemokraták által képviselt értékrend iránt.

Legyen béke!

A főleg idősekből, egykori szocdemekből álló közönséget megtisztelte jelenlétével

Schmuck Andor

, a párt országos elnöke, aki éppen Vásárhelyről jövet tért be a Szegfű Klubba. Beszámolt temesvári élményeiről, ahol a helybeliek elmondták, mit várnak a magyar kormánytól. Elsősorban azt szeretnék, ha béke lenne magyar és magyar között, magyar és román között, és végre békén hagyná őket Budapest, de Bukarest is. Schmuck az értékalapú és nem az érdekalapú együttműködés mellett foglalt állást, s csalódottságának adott hangot, hogy az összefogás ürügyén egyesek számára fontosabbá kezd válni, ki, milyen pozíciót foglal el a jövőben, mint az ország sorsának alakulása. Az értékalapú politizálással világossá kell tenni mindenki számára, mitől leszünk jobbak, sikeresebbek, hitelesebbek, mint a most uralkodó politikai garnitúra, mitől lesz élhetőbb, jobb, kevésbé mutyis, társadalmilag elfogadottabb az ország.

A fasiszták a spájzban és a parlamentben vannak

Az elnök figyelmeztetett arra, hogy 138 milliárd forintjába került az adófizetőknek a kormány szabadságharca, ennyivel drágábban jutottunk ugyanis hitelekhez, mintha az IMF-fel kötöttünk volna megállapodást. Sok helyen hiányzik most ez a pénz. Schmuck javasolta, hogy a 65 éveseknél idősebb lakosok kárára elkövetett bűncselekmények végrehajtóit büntessék szigorúbban, legyen súlyosbító körülmény egy-egy ilyen bűncselekmény, mert ezáltal jobban kifejezésre jut az idősekkel szembeni társadalmi megbecsülés és szolidaritás. Az idősek tudásáról és tapasztalatáról sem szabad könnyelműen lemondani, hiszen a romokból építették fel ezt az országot, nagyobb megbecsülést és törődést érdemelnének.

schmuck_andor02_gs

A fiatal diplomások röghöz kötését az elnök rossz megoldásnak tartja, inkább a kanadai modellt támogatná, ahol az államilag finanszírozott, ösztöndíjban részesülő egyetemistákat közösségi, önkéntes munkára kötelezik. Idős személyeknek segíthetnek, fát vághatnak, szociális intézményekben dolgozhatnak, egyszóval, így fejlődik ki, tudatosul bennük a közösség iránti felelősségérzés. Ma a baloldal vezető ereje az MSZP, amikor értékalapú összefogásról beszélünk, ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül, figyelmeztetett Schmuck. Csak olyat szabad ígérni, amit a baloldal teljesíteni is tud, nem szabad még egyszer eljátszani a választók bizalmát. A fasiszták a spájzban és a parlamentben vannak, nem szabad megengedni, hogy megismétlődjön az, ami Ausztriában és Németországban bekövetkezett. A jövő évi választások sorsa azon múlik, tud-e hitelességét megőrizve felelősségteljesen viselkedni a baloldal, értékek közvetítésével el tudja-e mondani, mi a jó megoldás. Azt megtanultam, összegezte mondanivalóját az elnök, lehet jól vagy rosszul kormányozni, de hibátlanul nem.

Nem felégetni a házat

Nem egyforma nagy a két párt, vette vissza a szót Kozma, de az értékek szempontjából mindenképpen egyenlő. A baloldal az értelmes párbeszéd híve, nem felégetni a házat, amelyben élünk, hanem emberséggel és egymás iránt tanúsított tisztelettel megbeszélni a vitás kérdéseket. Óriási felelősség terhel ma minden politikai erőt, hogy az egyre fokozódó társadalmi feszültségek láttán olajat önt a tűzre, vagy a kedélyek csillapításával próbál meg kompromisszumos megoldásra jutni. Tisztességes válaszokat kell adni az emberek kérdéseire, a haladás irányát követni, és figyelembe venni a többség érdekeit, ezek ma a baloldal legfontosabb feladatai, összegezte mondandóját Kozma József. Az együttműködésről megállapította, hogy az 2002 óta működik Szegeden, hiszen széles körű összefogás segítségével kormányoztak a szocialisták, és ez a rendszer működött. Két dolog kellett hozzá: szándék és az együttműködés akarata. Nehéz idők következnek, lesz miről beszélgetnie a jövőben a Szociáldemokrata Akadémia tagjainak, szimpatizánsainak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.