Közélet

Ökumenikus kápolna épül Ópusztaszeren

Ökumenikus kápolna épül Ópusztaszeren

2013. május 21., kedd
Ökumenikus kápolna épül Ópusztaszeren

Ökumenikus kápolna épül európai uniós támogatással az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjében. A beruházás Csongrád és a szomszédos romániai Temes megyében kialakítandó zarándokútvonal részeként valósul meg – jelentette be Kertész Péter, a park igazgatója kedden, Ópusztaszeren.

A szakember a terveket bemutató tájékoztatón elmondta, már az 1970-es, 80-as években tervezték ökumenikus imahely kialakítását a skanzenben. Végül 2010-ben a Csongrád Megyei Önkormányzat kezdeményezte a megvalósítást. A skanzenben 2014 nyarára a térség történetétől elválaszthatatlan őrgrófi család, a Pallaviciniek 1850-ben emelt ányási kápolnája és síremléke születik újjá. Az egykoron a Csongrád megyei Ányáson felépített kripta-kápolnát a második világháború után feldúlták, az ötvenes években pedig düledező falait is lebontották. A Bécsben készült eredeti tervek alapján épülő kápolna eredeti feladatát is betölti majd, keresztelőket és esküvőket, hétvégenként pedig ökumenikus szertartásokat tartanak majd benne – közölte az igazgató.

Sánta János

projektmenedzser elmondta, a kápolna a Temes és Csongrád megyében megvalósuló zarándokút részeként születhet újjá. Az 1,4 millió eurós (410 millió forint) projekt része Csongrád megyében a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Dóm téri portáljának korszerűsítése, a nagylaki templom építésének befejezése, a domaszéki Zöldfás Lelkigyakorlatos Ház felújítása, valamint Mórahalmon egy ökumenikus szabadtéri kápolna kialakítása.

Gazda István

, a temesvári Új Ezredév református gyülekezet lelkipásztora elmondta, a nyugat-romániai nagyvárosban már évek óta folyik Makovecz Imre tervei alapján a Bánság szórványmagyarságát szolgáló központ építése. Az Ópusztaszeren ismertetett program részeként a temesvári központ ökumenikus szárnya készülhet el. Az épület, amelyben istentiszteleteket tartanak majd a templom felépítéséig, konferenciák, kiállítások rendezésére is lehetőséget teremt, az emeleten pedig zarándokszállást alakítanak ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.