Bulvár

Nagy értékű pénzmosást akadályozott meg a NAV

Nagy értékű pénzmosást akadályozott meg a NAV

2013. május 30., csütörtök
Nagy értékű pénzmosást akadályozott meg a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói egy 9 millió euró értékű pénzmosást akadályoztak meg - jelentette be Sors László, a hatóság bűnügyi elnökhelyettese csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A nemzetközi bűnszervezet különböző országokban élő kisbefektetőktől csalt ki pénzt, amely magyar bankba érkezett. Az összeget textil vételára címén Kínába akarták utalni. Az átutalás miatt a bankba érkezett cseh állampolgárságú nőt a helyszínen tartóztatták le a magyar nyomozók.

Tóth Márk

, a NAV központi nyomozó főosztály helyettes vezetője elmondta: a pénzmosás-gyanút az egyik bank jelentette a NAV pénzmosás elleni egységének. A banknak az volt gyanús, hogy a nála vezetett számlára csaknem 20 nap alatt érkezett 5300 jóváírás. A számla felett egy cseh állampolgár rendelkezett. A nyomozásba több nemzetközi bűnügyi szervezet, köztük az FBI is bekapcsolódott. Az átutalások eredete az volt, hogy a bűnöző csoport magas - napi 2,15 százalékos - hozamot ígért a nála elhelyezett befektetésekre. A csoport ezeket gyűjtötte össze a budapesti bankszámlán, majd utalta volna tovább Kínába. A számla felett rendelkező nőt Budapestre csalták, majd letartóztatták. Kocsijában fontos dokumentumokat, illetve offshore cégek nevével felcímkézett mobiltelefonokat találtak, amelyekből feltérképezték a csoport kapcsolatait.

Gregory W. Shaffer

, az FBI jogi attaséja szintén kiemelte a nemzetközi együttműködést az ügyben, és elmondta, hogy az Egyesült Államokban 15 ezer a károsultak száma, a kár 40 millió dollár. A bankban elfogott nő jelenleg előzetes letartóztatásban van - közölte Szabó Melinda, megbízott főügyészségi csoportvezető ügyész. Az Egyesült Államok kérte az illető kiadatási letartóztatását, amelyet a magyar bíróság megtett, de csak akkor lép hatályba, ha a jelenlegi, három hónapos "normál" letartóztatási engedély megszűnik. A végleges kiadatási kérelem még nem érkezett meg, arról - jogsegély keretében - a két ország igazságügyi minisztere dönt majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.