Közélet

Megjelent a Szegedi Vakáció 2013 programfüzet

Megjelent a Szegedi Vakáció 2013 programfüzet

2013. május 15., szerda
Megjelent a Szegedi Vakáció 2013 programfüzet
vakaciosfuzet01_gs

A szegedi önkormányzat által finanszírozott Szegedi Vakáció nevű füzetben foglalták össze az idén is a Somogyi-könyvtár és a Szent-Györgyi Albert Agóra által a gyerekeknek szervezett összes szünidei tábor, nyári program kínálatát. Az Agórában mutatták be a 15 ezer példányban megjelent, 256 oldalas kiadványt.

Évek óta hagyomány, hogy a város és a közművelődési társintézmények egy közös kiadványban foglalják össze a szegedi iskolások számára a nyári szünidőre szervezett táborokat. A füzetet

Orbán Hédi

, az Agóra igazgatója mutatta be. Elmondta, a pénteken megjelent füzet minden közművelődési intézményben hozzáférhető, folyamatosa juttatják el iskolákba, óvodákba, a munkahelyekre, de bárki, aki betér az Agórába, vihet belőle. A füzet első felében a tábori kínálatok találhatók, a középső részben pedig egy sor olyan program szerepel, amely Szegedre vonatkozó érdekes tudnivalókat tartalmaz gyerekeknek, felnőtteknek, városunkba látogató turistáknak egyaránt. Megtalálható benne a szabadtéri, a SZIN, a várjátékok, a szőregi rózsafesztivál programja, ezenkívül napi felbontásban is tájékozódhatunk a városban zajló nyári kulturális rendezvényekről.

Csiszár Andrea

, a Somogyi-könyvtár fiókhálózatának osztályvezetője elmondta, a könyvtár sok-sok éve hagyományosan együttműködik a nyári programok szervezésében. A város területén található 13 fiókkönyvtárakból 7-ben kezdődnek el a nyári vakációs programok, június közepétől egészen július végéig. Augusztus elején a fiókkönyvtárak bezárnak, és a stafétabotot a könyvtári programok terén a gyerekkönyvtár veszi át. Minél több foglalkozást igyekeznek szervezni a gyerekeknek és szülőknek egyaránt.

Malacpersely, bútorfestő, erdőkerülő tábor

vakaciosfuzet02_gs

A két-három-négy naptól egészen a kéthetes foglalkozássorozatokig megtalálható a programfüzetben a kínálatuk, közel 40 foglalkozást ajánlanak. A foglalkozások mindig 10 órakor kezdődnek és általában délig tartanak. A legtöbb helyen ajánlatos előre bejelentkezni a szülőknek elkerülendő a felesleges tumultust. A programok java részét könyvre alapozzák, de kézműves foglalkozásokkal egybekötve igyekeznek lazább, szórakoztatóbb időtöltést biztosítani a jelentkezőknek. Az idén újdonságként vadonatúj társasjátékokkal is várják a gyerekeket. Minden program ingyenesen, akkor sem kérnek anyagköltség-hozzájárulást a szervezők, ha valami hazavihetőt készítenek a gyerekek. Az idei nyári kínálat újdonsága az Agóra Gyermekkuckó, amely szorosan kapcsolódik a gyerekkönyvtár programjaihoz. Itt június 18-ával kezdődnek a rendezvények, képességfejlesztő játékokkal játszhatnak a gyerekek, meséket hallgathatnak, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Július 29-ével beindulnak az Agórában a színes, változatos közös programok. Lesznek különböző irodalmi, történeti, kultúrtörténeti és ismeretterjesztő vetélkedők, nyereményjátékok, minden hét minden napján másmilyen típusú játék kerül előtérbe. Fizetni itt sem kell semmiért, a szervezők mindenkit szeretettel várnak, és egész augusztusban ellátják a hozzájuk érkező gyerekeket. Telefonos bejelentkezés esetén csoportokat is szívesen látnak. A napi programokon kívül 53 szaktábort hirdetnek, ami összesen 68 hetet jelent. A kínálat széleskörű, az óvodai korosztálytól a középiskolásokig mindenki megtalálhatja az őt érdeklő témát. Az idén lesz kutatótábor, aminek a látványlabor biztosít majd helyszínt, itt szakemberek segítségével folyamatosan kísérletezni fognak a gyerekek. Az újdonságok közül megemlítjük a Malacpersely tábort, amely alapvető gazdasági ismereteket kínál, bútorfestő táborba is lehet jelentkezni vagy erdőkerülőnek, esetleg jobb agyféltekéseknek rajztáborba. Tavaly nyáron 830 részvevő kereste fel ezeket a táborokat, a szervezők azt szeretnék, ha az idén is legalább ennyien jelentkeznének. Az önkormányzati napközis táborról Orbán Hedvig elmondta, július 1-től augusztus 9-ig lesz a Tabán Általános Iskolában. A jelentkezések az iskolákban történnek, ezen a héten és a jövő héten. Ha valakit az iskolában elutasítottak, az május utolsó napjaiban érdeklődhet az Agórában, hátha maradt betöltetlen hely. A gyermekvédelmi törvény változása miatt a tábor nem lesz ingyenes, minimális költségtérítést, hetente kétezer párszáz forintot kell fizetniük a szülőknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.