Közélet

Lombkoronasétány épült a makói Maros-parton

Lombkoronasétány épült a makói Maros-parton

2013. május 10., péntek
Lombkoronasétány épült a makói Maros-parton
lombkoronasetany_mti_02_kzg

Az országban egyedülálló, a fák koronái között 8-10 méter magasban vezető, 190 méter hosszú lombkoronasétány épült a makói Maros-parton.

Buzás Péter

polgármester az uniós támogatással, 224 millió forintból épült létesítmény pénteki átadóján elmondta: hasonlóan egyedi, a lombkorona szintjében futó tanösvény Makóhoz legközelebb 800 kilométerre, Salzburgtól északra található. A sétány végén álló, 18 méter magas toronyból induló negyvenméteres csúszda pedig a Kárpát-medence leghosszabb szárazföldi csúszdája. A sétány tizennyolc - az ártéri talaj miatt speciális technológiával készült - betonoszlopon kialakított, kisebb nagyobb pihenő között vezet. A sétányon haladó vendégek a madarak szemszögéből figyelhetik meg az ártéri erdőt, a természeti értékek és a környezet megismerését magyar, román és angol nyelvű információs táblák is segítik. A bátrabbak ügyességüket a sétaút mellett kialakított három függőhídon is próbára tehetik, akik pedig elfáradtak, - kupolájának formája után - a Hagyma-terasz nevet viselő pihenőn elhelyezett padokon le is ülhetnek. Az elmúlt években mintegy félmilliárd forintnyi beruházás valósult meg a makói Maros-parton: a felújított strandon kalandparkot alakítottak ki, ökotúra-útvonalakat hoztak létre és most épül egy környezetvédelmi oktatóközpont. Buzás Péter úgy fogalmazott, hogy a fejlesztések elsősorban az itt élők kikapcsolódását szolgálják, de a makói fürdőbbe, a Hagymatikumba érkező turisták is eltölthetnek néhány kellemes órát a folyó partján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.