Egyetem

Közös laborfejlesztést kezd Szeged és Temesvár

Közös laborfejlesztést kezd Szeged és Temesvár

2013. május 3., péntek
Közös laborfejlesztést kezd Szeged és Temesvár

Határon átnyúló laborfejlesztési projektet indít a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a temesvári West University, a program célja, hogy erősítse az együttműködést a kulturális örökségvédelem, a fenntartható környezet és az oktatás területén - mondta el az SZTE projektvezetője pénteken.

Sipos György

kifejtette: a projekttel két, a régióban egyedülálló, széles körű szolgáltatásokat nyújtó labor jön létre. A projekt 684 ezer euróból valósul meg, ehhez a magyar állam 15 százalékos támogatást adott, a fennmaradó 85 százalékot uniós forrás fedezi. Az összegből Szeged 460 ezer eurót használhat fel. A szegedi laborkomplexumban elsősorban kormeghatározással, geokronológiával foglalkoznak majd. A temesvári egyetem laborjába elsősorban a felszín alatti képződmények felmérésére szolgáló geofizikai műszer- és eszközparkot telepítenek. Sipos György elmondta: a geokronológiai és geofizikai mérések felhasználása a környezet- és örökségvédelemben külföldön egyre elterjedtebb. Magyarországon is nő az igény az újabb technológiák alkalmazására, mivel az érintett területek roncsolásmentes és gyors felderítését, továbbá a környezeti és történelmi folyamatok hatékony rekonstruálását teszik lehetővé. A laboratóriumok kialakításán túl a jövő november végéig tartó programban a teszteléshez mindkét oldalon 20-20 régészeti lelőhelyet, valamint környezeti szempontból fontos 5-5 mintaterületet mérnek fel. A kijelölt területek Magyarországon Csongrád és Békés megyében, míg Romániában Temes és Arad megyében lesznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.