Bulvár

Kevesebb tejet fogyasztottunk tavaly

Kevesebb tejet fogyasztottunk tavaly

2013. május 29., szerda
Kevesebb tejet fogyasztottunk tavaly

Tejet szinte minden magyar háztartás vásárol, de mennyiségben 2 százalékkal kevesebb fogyott tavaly az egy évvel korábbinál a GfK Hungária Háztartáspanel adatai szerint.

A magyarok több mint háromnegyede kedveli és hetente átlagosan négy alkalommal iszik tejet. Egy vásárló egy évben átlagosan 31-szer vesz tejet, alkalmanként három liternyit tesz a kosarába - közölte a piackutató intézet szerdán. Magyarországon a tartós tej a legnépszerűbb, a háztartások mintegy háromnegyede vásárolja. Kartonos és zacskós friss tejet tízből átlagosan öt fogyasztó vesz, míg kimért tejet csak kettő. A zsírtartalom szempontjából a 1,5 százalékos tej fogy a legjobban, ezt követik a 2,8 százalékos zsírtartalmú termékek. Előbbit a háztartások háromnegyede, utóbbit a háztartások 60 százaléka vásárolja szívesen. A legnagyobb mennyiségben a falvakban élő háztartások vesznek tejet, míg a legkevesebb tej a budapesti háztartásokban fogy. A kereskedelmi csatornák közül a fogyasztók a legnagyobb arányban a hipermarketek, illetve a diszkontok hűtőiből vásárolnak tejet. A hipermarketek részesedése 23 százalékos volt tavaly. A diszkontok a 2010-es 15,6-ról 21,8 százalékra növelték részesedésüket 2012-re. A hazai láncok és a független kisboltok viszont visszaszorultak, az előbbiek részesedése 13,7, a kisboltoké 5,6 százalékos volt tavaly. Az ízesített tejek iránti igény mintegy 6 százalékkal nőtt 2012-ben a megelőző évhez képest. A háztartások egyharmada vásárolt ilyen terméket tavaly, ám a tejhez viszonyítva lényegesen szerényebb mértékben fogyasztják a családok ezeket az italokat. Egy átlagos háztartás kilenc liter ízesített tejet vásárol egy év alatt, alkalmanként átlagosan egy liternyit. A legkedveltebb a kakaós, amit az ízesített tejet vásárlók kétharmada vesz, ezt követi a kávé és a madártej íz. Intenzív ízesített tejfogyasztók a 30 évnél fiatalabb háziasszony vezette, illetve a 40-50 év közötti háziasszony vezette háztartások - áll a GfK közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.