Bulvár

Igazi ritkaság, a világ legokosabb madara a vadasparkban

Igazi ritkaság, a világ legokosabb madara a vadasparkban

2013. május 24., péntek
Igazi ritkaság, a világ legokosabb madara a vadasparkban
20130524_kea_01

A nagyon ritkának számító új-zélandi kea papagáj két példányával gyarapodott a Szegedi Vadaspark állatállománya - amint arról a népszerű szegedi intézmény honlapja beszámol.

Dobozok, bakancsok, kötélre akasztott gumikerék – fura látvány fogadja a látogatót szemközt a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Oktatóközpontjával. Az amúgy takaros röpdében uralkodó látvány alapján sokan hihetik azt, hogy esetleg egy, a szemetelés káros hatásait taglaló környezetvédelmi bemutató előtt állnak. A röpdében lakó fura csőrű, nem túl színpompás madár azonban azt sejteti, hogy más a funkciója ezeknek a tárgyaknak. Ezek ugyanis a játékszerei a látszólag szürke, egyéniségét és intelligenciáját tekintve azonban rendkívül színes madárnak, az új-zélandi keának. A nemzetközi törzskönyvi program keretében ugyanis új fajjal bővült a vadaspark gyűjteménye, egy olyan területről, amelynek egyedi élővilágát kevés állat képviseli a világ állatkertjeiben. A két sziget ugyanis a különleges madarak birodalma, főleg régebben, mielőtt meghódította az ember, és a velük érkező emlősök tért nem nyertek rajtuk. A nemrégiben kihalt óriási moák, azokra vadászó hatalmas sasok, talajon bóklászó papagájok és ősi gyíkok otthonának egyik jellegzetes és számtalan történet hőseként ismert lakója a hegyi papagáj, vagy, ahogy a maori elnevezése után ismertebb, a kea. A Déli-sziget déli, hűvös hegyvidéki erdeiben és alpesi régióiban él ez a nagytermetű madár (az egyedüli magashegységi papagájfaj), amelyet a többi papagájtól jól megkülönböztet egyedi, hosszú, görbe csőre.

20130524_kea_02

Mindenevő, állati és növényi eredetű táplálékot egyaránt fogyaszt. Régi vita tárgya, hogy vajon megtámadja-e a nagyobb állatokat, köztük a juhokat? Bár rengeteg az anekdota ezzel kapcsolatban, hitelt érdemlő megfigyelés nagyon kevés volt. Úgy tűnik, ritkán előfordulhat, hogy hosszú csőrükkel megtépkedik a juhot, hogy hozzáférjenek a bőr alatti zsírrétegükhöz. Azonban ez nem vezethet közvetlenül az áldozatuk pusztulásához, azok többnyire vérmérgezésben, vagy a támadás elől menekülve, balesetben pusztulnak el. Mindenesetre az új-zélandi farmerek számára sokáig közellenségnek számított a kea, irtották is ennek megfelelően. Ma már mindössze körülbelül 5000 kea él vadon, jelenleg védelmet élvezve, bár évről évre fogyatkozó számban. A legfőbb különlegessége azonban a madárnak nem az életmódja, hanem a rendkívüli intelligenciája. Minden tárgyat meg kell vizsgálniuk, esetleg szétszedniük, amivel találkoznak. Főhet a feje annak, aki meggondolatlanul keás területen parkol le az autójával, mivel a madarak nekilátnak "szétszerelni" azt! Természetesen a turistáknak ez a játékosság nagyszerű látványosság, a helyieket inkább bosszantják az általuk „hegyi bohócnak” nevezett madarak. A magatartáskutatók szerint nemcsak kíváncsiak, hanem jól oldják meg a különböző problémás feladatokat is. Az állatkerti tartásuk során figyelemmel kell lenni a hiperaktivitásukra, mindig kell játékot, pontosabban játékokat biztosítani számukra. Ezért a sok doboz, csizma és sok más tárgy, amit a látogatók láthatnak a kea röpdéjében. A Szegedi Vadaspark gyermeknapi rendezvényén már találkozhatnak is a látogatók a keával, pontosabban egyikükkel a párból. Ikea, a Németországból érkezett hím ugyanis már túl van a karanténprocedúrákon, míg az Angliából érkezett tojó még nem. Ebből is kitűnik, hogy a Vadaspark egy párt fog együtt tartani a röpdében a ritka madárfajból, a sikeres szaporítás reményében. Jelenleg Magyarországon csak itt látható kea, amelyből a világ körülbelül 60 állatkertjében mindössze megközelítőleg 210 egyed él.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.