Közélet

Horvát megyével írt alá együttműködési megállapodást Csongrád megye

Horvát megyével írt alá együttműködési megállapodást Csongrád megye

2013. május 14., kedd
Horvát megyével írt alá együttműködési megállapodást Csongrád megye

A kulturális, tudományos és a gazdasági élet számos területére kiterjedő együttműködési megállapodást kötött Csongrád és a horvát Tengermellék-hegyvidék megye (Primorsko-goranska zupanija) önkormányzata, a dokumentumot kedden írták alá Szegeden.

Magyar Anna

(Fidesz-KDNP), a Csongrád megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, a magyar és a horvát nép között mély a barátság, a szimpátia és erős az egymásrautaltság érzése. Bizonyos területeken Magyarország jár előrébb, így például átadhatja uniós tagságának tapasztalatait, míg másutt Horvátország, amely például turisztikai sikereinek hátterét oszthatja meg partnereivel. A két megye együttműködése kiterjed a szegedi és a rijekai egyetem kapcsolatainak erősítésére, a rijekai Tudományos és Technológiai Parkkal való kooperációra, a közös pályázati lehetőségek kiaknázására, a nyugat-kelet irányú vasútvonal fejlesztésére, a thalasso-terápiához - tengervíz általi gyógymód - kapcsolódóan az egészségügyi intézmények összefogására, valamint turisztikai, kulturális, civil kapcsolatok, csereprogramok kiépítésére - közölte a politikus.

Vidoje Vujic,

a Tengermellék-hegyvidék megye elnöke kifejtette, a rijekai központú, 300 ezer lakosú régió Horvátország fontos ipari, közlekedési és kereskedelmi központja. A székváros komoly magyar hagyományokkal, kapcsolatokkal rendelkezik, hiszen Rijekából sokan tanultak Budapesten, és magyarok is szép számmal végeztek a helyi tengerészeti akadémián. A régió - különösen Krk és Rab szigete - Horvátország magyar turisták által a leginkább kedvelt térsége - mondta. Az elnök szerint a két megye együttműködése újabb kapukat nyithat meg a vállalkozások előtt, de akár a sport területén is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.