Bulvár

Hegyi lövészetre indultak a bocskaisok

Hegyi lövészetre indultak a bocskaisok

2013. május 13., hétfő
Hegyi lövészetre indultak a bocskaisok
130510hegyilov045

A napokban sorra kerülő NATO CREVAL ellenőrzésre készülve hegyi lövészeten vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái a Bakonyban.

A gyakorlat különlegességét az adta, hogy ilyen jellegű lövészetre évek óta nem került sor. Amióta a Rezi kiképző bázist bezárták, a magyar katonáknak nem sok alkalmuk volt itthon hegyi viszonyok között lőgyakorlatokat végrehajtani. Most az MH Bakony Harckiképző Bázis segítségével az 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj ideiglenes hegyi lőteret rendezett be a Mórocz-tetőn, amely jó lehetőséget biztosított a speciális képességek elsajátítására vagy felelevenítésére. Elsőként természetesen a felderítők hajtották végre a különleges lőgyakorlatot, utána azonban a többi alegység is lehetőséget kapott, hogy kipróbálja a fizikai kihívást jelentő meredek pályákat. A NATO-nak felajánlott zászlóalj harccsoport (ZHCS-II) gerincét alkotó 39. lövészzászlóalj három századának 7-7 katonája vett részt a nem mindennapi kiképzési feladaton. A nem szervezetszerű felderítő katonák a komplex feladatsor végrehajtásakor a hegyi terepen hangtompítós gépkarabéllyal küzdötték le a felbukkanó célokat. Az erősen átszegdelt és részben fedett, meredek terep a tűz és a mozgás magas fokú összhangját követelte meg a kisalegységeken belül. A speciális lövészetet

Domján László

vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is megtekintette.

Révész Béla

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.