Közélet

Három bizottsági jelölt az IH igazgatói posztjára + FOTÓK

Három bizottsági jelölt az IH igazgatói posztjára + FOTÓK

2013. május 30., csütörtök
Három bizottsági jelölt az IH igazgatói posztjára + FOTÓK
ih_ig_palyazok09_gs

A kulturális bizottság meghallgatta az IH-igazgatói posztért indulókat, és három jelöltet javasol a városi közgyűlésnek, első helyen Vajda Árpádot.

A Szegedi Ifjúsági Ház igazgatói posztjáról

áprilisban mondott le Sódar István igazgató

. A posztra nyílt pályázaton választanak új vezetőt, s nyolcan adták be jelentkezésüket. A pályázókat május 30-án, csütörtökön a kulturális bizottság hallgatta meg, a testületnek kell javaslatot tennie a pénteki közgyűlésnek, ahol a végső döntés születik majd meg.

Nyolc jelölt egy székre

A pályázók között van

Kiss László

, a Szegedi Balett társulatának egykori tagja, aki 2001-ben a Szegedi Városi Televízió egyik tulajdonosának, a Partiscum Kft.-nek volt az ügyvezetője és

Pál Ildikó

a Tarjáni Kábeltévé Stúdió főszerkesztője. Beadta jelentkezését

Jávorszky Iván

, aki tizenöt évig volt a Junior Achievement Magyarország ügyvezető igazgatója, és öt évig az SOS Gyermekfalu Magyarország Alapítvány nemzeti igazgatója. Az indulók között van az ismert szegedi rádiós műsorvezető,

Patkós Attila

is, aki jelenleg rendezvényszervező az IH-ban, valamint

Seller András

, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője.

Vikor Attila

is indul a székért, aki egykor szerencsejátékokkal foglalkozó cégnél dolgozott, most értékesítési vezető.

Rogács Józsefné Szűcs Ágnes

, az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal és a Szociális Minisztérium egykori munkatársa is szeretne IH-igazgató lenni, ahogy

Vajda Árpád

biológia-kémia szakos tanár is, aki öt évet dolgozott a Szegedi Ifjúsági Ház Információs és Tanácsadó Irodájának kulturális menedzsereként és ifjúsági tanácsadójaként. Jelenleg a szegedi Dózsa utcán található Ifjúsági Szolgálat Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda vezetője.

Egy arany és két ezüst az indulóknak

Csütörtök délután hallgatta meg a jelölteket a kulturális bizottság. Az ülés elején

Haág Zalán

(Fidesz-KDNP), a testület elnöke jelezte, hogy Vikor Attila külföldi munkaajánlata miatt visszalépett a pályázattól. A maradék hét jelöltet egyenként hallgatták meg tízperces etapokban. Végül rövid vitát követően három indulót ajánlott a közgyűlésnek a testület az IH igazgatói posztjára. A hat jelen lévő tag (ketten nem vettek részt az ülésen) első helyen hat igen szavazattal Vajda Árpádot jelölte az igazgatói székbe, míg a második helyen holtversenyben négy-négy igen és két-két tartózkodás mellett Pál Ildikó és Kiss László beadványát is megtárgyalásra javasolták. Jávorszky Iván kapott még két igen szavazatot négy tartózkodás mellé, a többi pályázót hat tartózkodás mellett nem javasolta a bizottság a posztra. A végső döntést a kinevezésről a május 31-i közgyűlés hozza majd meg.

Meghallgatás és egy állandó Tóth-kérdés

Először Pál Ildikót hallgatták meg, akinél főleg

Tóth Károly

(MSZP) citálta azt a kérdést, hogy mivel a pályázó jelenleg is az Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának a tagja, tudnia kellett a cég tartozásairól. A pályázó elmondta, a 2013-as üzleti terv készítésénél a bizottság megszabta, hogy az előző év veszteségével is számolni kell, ehhez mérten az 500 ezer forint feletti, hosszú távú szerződések megkötése csak a testület jóváhagyásával történhet. Beszélt a SZIN kapcsán új szponzorációs utakról is. A második meghallgatott jelölt Jávorszky Iván volt, aki tagi kölcsönnel oldaná meg a hiány kezelését, amit ötéves ütemezésben kellene visszafizetni. Haág Zalán elnök megkérdezte, hogy mire gondolt a pályázatában a Belvárosi mozi hasznosításakor. A pályázó elmondta, hogy egyfajta rétegmoziként üzemelhetne az intézmény, a nagytermet nagyobb, céges rendezvényekre, akár szalagavatókra lehetne bérbe adni. Tóth Károly, ahogy az előző indulónál (és ahogy később mindegyiknél), úgy itt is feltette a kérdést, hogy átvizsgálná-e a meglévő szerződéseket a cégnél, és megszüntetné-e azokat, amelyek nem a város érdekét szolgálják. Zanzásítva igen volt a válasz. A következő jelölt Kiss László volt, aki a szakmai kapcsolatrendszerét érintve a fesztiválszervezői múltját is kiemelte, a mozi kapcsán pedig filmes végzettségét és otthonos mozgását e közegben. Megemlítette, hogy pályázatát közösen adta be

Jakab Tamással

, a Szegedi Nemzeti Színház művészével, akinek neve, tudása, ismeretsége garancia a minőségi művészeti munkára is. Elhangzott a Tóth-kérdés is, melyre érkezett a válasz: a rend, fegyelem, figyelem a filozófiája a munkában, és ez vonatkozik a gazdálkodásra is. Patkós Attila és Rogács Antalné meghallgatása volt a két leggyengébb láncszem, előbbi egy vázlatosabb pályázati anyagot adott be, amit szóvá is tettek a bizottságban, míg utóbbi nemigen volt tisztában a cég intézményrendszerével, működési struktúrájával. Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője elmondta, hogy a közelmúltban két IH-vezetővel is dolgozott együtt főleg a Partfürdőhöz kötődően, és e területen sok fantáziát lát. A bizottság részéről Tóth Károly kiemelte, hogy nagyon szépen dolgozta ki a sport és rekreációs vonalat az anyagában, de a cégvezetés területe ennél összetettebb. Az MSZP-s politikus itt is feltette szokásos kérdését, ahogy az előző jelölteknél, és lényegét tekintve most is támogatásra lelt azon kérése, hogy átvizsgálná-e a jelölt a szerződéseket, ha ő nyerné meg a pályázatot. Végül Vajda Árpádot hallgatta meg a testület, aki civil területről érkezett, és főként az ifjúsági szervezetek összekapcsolásaként képzeli el az IH Rendezvényközpontot. A Dózsa György utcai ingatlant pedig egyfajta civil inkubátorházként. Nem mellesleg ő is igennel felelt Tóth Károly kérdésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.