Közélet

Hamarosan mintegy 1200 rendőr tiszthelyettes állhat szolgálatba

Hamarosan mintegy 1200 rendőr tiszthelyettes állhat szolgálatba

2013. május 21., kedd
Hamarosan mintegy 1200 rendőr tiszthelyettes állhat szolgálatba

A 3500 új rendőr mellé hamarosan mintegy 1200 tiszthelyettes is szolgálatba állhat - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén kedden.

A belügyminiszter - éves meghallgatásán - azt is elmondta, hogy átalakították a rendészeti továbbképzést, amely nemcsak a fiatalokat, hanem magasabb rangú állományt is érinti. Céljuk, hogy ne véletlenszerűen, hanem teljesítményük és tehetségük alapján válasszák ki a rendőri vezetőket, a megfelelő rendőrök kerüljenek vezetői beosztásba - szögezte le

Pintér Sándor

. Szólt arról, hogy a tiszthelyettesek különjuttatását jövőre megemelné a tárca, s a tiszti állomány körében is emelést terveznek. A belügyi tárca kiemelt figyelmet fordít a fogvatartottak képzésére, foglalkoztatására is. A miniszter elmondta, alapfokú képzésben 787-en, középiskolai képzésben 92-en vesznek részt, 17-en szakintézmény tanulói, 38-an pedig felsőfokú tanulmányokat folytatnak a büntetés-végrehajtási intézményekben. Ezen felül tavaly lényegesen több, mintegy 9000 fogvatartott számára biztosítottak munkát. Ebben nagy jelentősége volt annak, hogy a rendészeti, de még a honvédségi állomány számára is a büntetés-végrehajtási intézményekben gyártották le a gyakorlóöltözetet, bakancsokat. Pintér Sándor beszámolt arról is, hogy a fogvatartottak száma 18 ezer fölé emelkedett, amely 140 százalékos túltelítettséget jelent. Emiatt indokolt új börtönök kialakítása, a meglévők felújítása, valamint a nyári börtönök használata. A belügyminiszter közölte, hogy az előző évhez képest 2012-ben 21 százalékkal csökkent a regisztrált befejezett szándékos emberölések száma, s az idei első negyedéves adatok is további csökkenést mutatnak. Megjegyezte, hogy a 2013-ban elkövetett gyilkosságok gyanúsítottjait mintegy két héten belül elfogták, két nyomozás még folyamatban van. A személy elleni erőszakos bűncselekmények száma nagyjából stagnál, a közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények száma 2012-ben három százalékkal csökkent, s a statisztikák 2013 első negyedévében is 15 százalékos csökkenést mutatnak. A betöréses lopások tekintetében van némi emelkedés, a halálos közúti balesetek száma csökkent. Az illegális migrációval összefüggő bűncselekmények száma viszont egy év alatt csaknem 100 százalékkal emelkedett. Pintér Sándor elmondta, hogy a rendőrök most naponta 100 és 200 közötti illegális migránst fognak el. E tekintetben a parlament segítségét kérte a belügyminiszter, mivel szerinte jogszabály-változtatásra van szükség. Mint mondta, sok problémát okoz, az illegális migránsok elfogásukat követően szabadon kijárhatnak. Pintér Sándor elmondta, már kidolgoztak egy tervezetet, amellyel szeretnék bevezetni például a "menekültügyi fogva tartás" fogalmát. A belügyminiszter azt is közölte, hogy nem mindenhol teljesítettek egyformán a rendőrök, nem mindenhol nőtt a közbiztonság. Kifejtette: a tárca végzett egy felmérést, amelyen az 5-ös skálán a települések nagy része 4-es feletti átlagot kapott az állampolgároktól a közbiztonsággal kapcsolatos kérdésekre, 100 településen viszont ennél rosszabb eredményt értek el. Ezért ezen települések önkormányzati és rendőri vezetőit megbeszélésre hívták. Ennek során kiderült, hogy sok problémát okoz az iskolákban a rend fenntartás, s ezért döntött az iskolarendőrség felállításáról.

Harangozó Tamás

, a bizottság szocialista tagja a belügyminiszter által ismertetett statisztikákat, valamint az új rendőrök számát is vitatta. A szocialista képviselő szerint nem 3500 csak 1564 új rendőr állt szolgálatba. Emellett megkérdezte a minisztertől, hogy mikor lesz rend, ezt követően ismertette, hogy kormányra kerülése esetén az MSZP milyen intézkedéseket tesz a rend érdekében.

Kocsis Máté

, a bizottság fideszes elnöke azt mondta, "vélhetően 2010-ben nem kellett volna azt a mondatot mondani, hogy két alatt rendet teszünk, ha nem is két hét alatt, de néhány hét alatt megszülettek azok a jogszabályok, amelyek ezeket az eredményeket hozzák". Megjegyezte, a belügyminiszter által elmondottak közül azt Harangozó Tamás is elismerte, hogy több rendőr van és emelkedett a tiszthelyettesek illetménye is. A szocialista politikus az izsáki rendőrügyről is kérdezte a minisztert. Pintér Sándor ennek kapcsán annyit mondott, hogy nem a Belügyminisztérium, hanem az Országos Rendőr-főkapitányság az illetékes hatóság, s a Legfőbb Ügyészség vizsgálata deríti majd ki, hogy mi történt valójában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.