Kultúra

Groteszk szemvillanások a Fekete házban – Pénteken nyílik az Örkény-kiállítás + VIDEÓ

Groteszk szemvillanások a Fekete házban – Pénteken nyílik az Örkény-kiállítás + VIDEÓ

2013. május 29., szerda
Groteszk szemvillanások a Fekete házban – Pénteken nyílik az Örkény-kiállítás + VIDEÓ
Orkeny001

A groteszk nagymesterének életét mutatja be szokatlan formában a Fekete ház új tárlata: az Örkény István emlékkiállítás dobozlabirintussal, a szerző saját hangját hallató telefonfülkével és egyedi installációs megoldásokkal várja a látogatókat. A tárlatot május 31-én, pénteken 16 óra 30 perckor nyitják meg.

A magyar irodalom rendkívüli egyéniségének, a hazai groteszk próza megteremtőjének nyílik emlékkiállítása a Fekete házban. A 101 éve született Örkény Istvánt személyes tárgyain és kultikus művein keresztül mutatják be: az Örkény-világ kartondobozokból felépített labirintusában barangolhatnak az érdeklődők május 31-től. A kiállítás első fele hagyományos formában, eredeti dokumentumokon, személyes tárgyakon, relikviákon és kéziratokon keresztül ismerteti az író életét. A tárlat második fele - ahová egy trükkös ajtón keresztül léphetnek be a látogatók- interaktív elemek segítségével mutatja be Örkény kultikus műveit. A Tóték világát a doboztenger és egy kerti vécé jeleníti meg, mely az Isten hozta, őrnagy úr! című filmadaptáció részleteit vetíti. Az egypercesek a kartondobozokon jelennek meg szokatlan formában és helyeken, az Örkényre oly jellemző könnyedséggel. http://youtu.be/IsoCrkXEPOc

Örkény István

abszurd humorával, groteszk írásaival a hazai irodalmi élet egyedi színfoltja: a szocialista rendszer ellentmondásait remekül szemléltetik világsikerű alkotásai. Ahogy ő fogalmazott, az igazságot egy groteszk szemvillanás segítségével jobban tudta érzékeltetni a világ legerősebb nagyítójánál is. A kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumból érkezik, melyet vidéken elsőként a Fekete házban mutatnak be. A szervezők célja, hogy a szegediek is megismerhessék Örkény István rendkívüli alkotásait és személyiségét. Az Örkény 100+1 című kiállítást május 31-én, pénteken fél 5-kor nyitják meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.