Közélet

Évről-évre nehezebb a történelem érettségi

Évről-évre nehezebb a történelem érettségi

2013. május 8., szerda
Évről-évre nehezebb a történelem érettségi

Az idei középszintű történelmi érettségi a korábbiaknál valamivel nehezebb volt; ezzel folytatódott az a tendencia, hogy évről évre nagyobb tudásról kell számot adniuk a diákoknak - mondta Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke szerdán az MTI-nek.

Példaként említette, hogy míg az elmúlt években voltak olyan szövegértési feladatok, amelyeknél egyszerű volt kiolvasni a szövegből a választ, addig most egyes részkérdések megoldásai további ismereteket igényeltek. Nehezítette az érettségizők dolgát az a feladat is, amelyben kevéssé ismert műalkotásokat kellett azonosítani - tette hozzá. A Történelemtanárok Egyletének elnöke mind a diákok, mind a tanárok számára fontos üzenetnek nevezte, hogy a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kapott a társadalomismeret.

Miklósi László

üdvözölte, hogy nem pusztán a korszakokat és a témaköröket, hanem a tematikát tekintve is színesebb volt az idei feladatsor középszinten. Az érettségizőknek ezúttal több kulturális, gazdasági és demográfiai kérdésre is választ kellett adniuk, míg korábban hagyományosan a politikatörténet uralta az érettségi vizsgákat. Véleménye szerint azonban olyan feladatok is voltak, amelyeknek több megoldása is lehetett, így lényeges, hogy a javítókulcs ezekről miként rendelkezik. Miklósi László példaként a várostípusokra vonatkozó feladatot említette. Mint elmondta: Selmecbánya szabad királyi város és bányaváros is volt, így kérdéses, hogy melyik választ fogadják el. A történelem írásbeli érettségik rendben lezajlottak szerdán, a diákoknak középszinten egyebek mellett a középkori Rómával, Magyarország demográfiai helyzetével, emelt szinten pedig a népvándorlás korával és az 1930-as évek magyarországi politikájával összefüggő feladatokat kellett megoldaniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.