Közélet

Dorozsmai majális pörköltfőző versennyel + FOTÓK

Dorozsmai majális pörköltfőző versennyel + FOTÓK

2013. május 1., szerda
Dorozsmai majális pörköltfőző versennyel + FOTÓK
majus1_dorozsma_gs0

Májusfaállítással és színpadi produkciókkal ünnepelte május elsejét Dorozsma apraja-nagyja. A Hősök Ligetében régi hagyományokat felelevenítve főzőversenyt is hirdettek.

Zenés ébresztővel kezdődött a kiskundorozsmai majális, majd a Hősök Ligetében elismeréseket is átadtak.

Bálint Istvánnak

ítélték oda a Kiskundorozsmáért Emlékérmet, a Mecénás Díjat pedig

Újvári Mihály

borász vehette át.

Pusztai Lajos

a helyi kézilabdáért tett nagyon sokat, munkáját Kiskundorozsma Sportjáért Díjjal ismerték el, s ugyancsak ezt az elismerést kapta

Tanács Attila

is, aki a helyi labdarúgásban végzett munkája miatt érdemelt ki elismerést. A díjakat

B. Nagy László

kormánymegbízott,

Kosik Dénes

és

Mihálffy Béla

(Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselők adták át a kitüntetetteknek. Mihálffy külön köszönetet mondott a dorozsmaiaknak, akik részvételükkel is bizonyították, hogy milyen összeszokott, valódi közösséget alkotnak. Közel harminc baráti társaság nevezett a főzőversenyre, melynek szintén a liget adott otthont. Kosik Dénes képviselőtől megtudtuk, külső, független zsűrit kértek fel, melynek az elnöke

Elekes Zoltán

, a Magyar Fesztivál Szövetség alelnöke.

Halasi János

számára gyermekkora majálisait idézte a program, s örömmel jelentkezett a főzőversenyre. „Sütünk-főzünk, pörköltöt készítek, most öntöttem rá a körömnek a levét. Vegyes pörkölt készül, van benn marhalábszár, sertés, bőrös csülök, lapocka, kerül még bele fél kilónyi felcsíkozott máj, míg a végén még három kilónyi köröm kerül bele” – részletezte. Hozzátette, akkor lesz jó, ha összeragad az ember szája tőle.

A Kreatív Szülők Klubja is kitelepült a Hősök ligetébe, ők „fukusimai lózuzapörkölt” fantázianevű étket készítettek. Venkei Pál portálunknak elmondta, minden rendezvényen részt vesznek, a legfontosabb számukra, hogy a társaság és a gyerekek jól érezzék magukat. Nagyon örültek annak is, hogy végre Dorozsmán is igazi családi majálist rendeztek, amelyen a szervezők törekedtek arra, hogy minden korosztály számára legyenek érdekes programok. A klub tagjai több városrészből érkeztek, például Baktóból és Kecskésről is. Reiner Péter, a csapat szakácsától megtudtuk, először másfél-két órán keresztül a körmöt főzték, utána került csak a csülökhús a bográcsba, majd később a lapocka következett. A pörkölt 4-5 óra alatt készül el. A Szegedi Bajtársi Klub szakácsa, Szabó József marhapörköltet készített. Feleségétől megtudtuk, tanyasi jószágot vágtak le a versenyre, melyhez sós burgonyaköretet készít a 18 fős csapat. „Csodálatos, hogy újra van majális, remélem ebédidőben sokkal többen lesznek” – tette hozzá. Az Alkony Nyugdíjas Klub is képviseltette magát, Kovácsné Icukáék bográcsában is ízletes marhapörkölt készült, szerintük a legfinomabb pörkölt csakis marhából készülhet. Jancsikályhán főzött kakaspörköltet Bányai Attiláék csapata. Kun-Szabó Béla ügyelt a kályhára, s rakta a fát a tűzre, hogy megfelelő hőmérsékleten készüljön az ínycsiklandó pörkölt. „Örülünk annak, hogy Dorozsmán egyre több összejövetel és főzőverseny van, nagyon jól összekovácsolja ez a helyieket” – fogalmazott Ábrahám József. Deme Antal szerint is fontos a közösségi élet, ilyenkor végre van idő arra, hogy leüljenek és beszélgessenek az emberek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.