Közélet

Déri Miksa-siker az első szegedi 24 órás vetélkedőn + FOTÓK

Déri Miksa-siker az első szegedi 24 órás vetélkedőn + FOTÓK

2013. május 28., kedd
Déri Miksa-siker az első szegedi 24 órás vetélkedőn + FOTÓK
szeged24_13_gs

Egy egész napon keresztül játékos, ügyességi, logikai feladatokat oldottak meg a diákok, akik eközben Szeged nevezetességeivel, érdekességeivel is megismerkedtek.

Szeged nevezetességeit, érdekességeit bemutató, hagyományteremtő szándékú 24 órás vetélkedőt rendezett múlt hét pénteken és szombaton a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola József Attila Tagintézménye. A Szeged Napjára eső hétvégén ügyességi vetélkedőkkel, játékos feladatokkal várták az általános és középiskolás csapatokat, melyeknek tagjai megismerkedhettek a város nevezetességeivel, és próbára tehették tudásukat, műveltségüket.

Kincskeresés és ByeAlex-átdolgozás

Az elméleti feladatok témái között szerepelt többek között Szeged, Magyarország, hungarikumok, történelem és honismeret, Európai Unió, kultúrák, film-zene-színház is. Emellett ügyességi és logikai feladatokkal, interaktív táblás és GPS-alapú játékokkal is készültek a szervezők. Szeged különböző pontjain, nevezetességeinél változatos, kreativitást, illetve infokommunikációs ismereteket igénylő feladatokon tesztelték a fiatalok tudását és műveltségét. Fontos céljuk volt a városhoz való kötődés erősítése, illetve játékos formában kívánták megmutatni azokat a helyeket, érdekességeket, melyek mellett nap mint nap elhaladunk, s mégsem vesszük igazán észre azokat. A programban a "kincskeresés" mellett autósoktatás, görkoris bemutató, háztartási balesetekkel kapcsolatos feladatmegoldás is helyet kapott, az éjszaka pedig olyan könnyedebb tevékenységeket végeztek a résztevők, mint evőverseny, kókuszgolyó-készítés vagy éppen

ByeAlex

népszerű dalának fel- és átdolgozása.

Középpontban a társadalmi reintegráció

A versenyen szegedi általános és középiskolák 8., 9. és 10. évfolyamos tanulói közül 10 diákból és két felnőtt kísérőből álló csapatok vehettek részt, illetve bekapcsolódtak a programba az ÁGOTA Alapítvány gyermekei is. Összesen hat alakulat nevezett az első ilyen jellegű Tisza-parti vetélkedőre.

szeged24_0_gs

A szervezők részéről

Simon Attila

, a József Attila Tagintézményben szociális munkásként, szabadidő-szervezőként tevékenykedő szakember a SZEGEDma.hu-nak elmondta: az ötletet az adta, hogy középiskolás korában Egerben részt vett hasonló viadalon, mely hatalmas élményt jelentett számára, s nemcsak jó buli, de a közösségépítéshez is hozzájárul egy-egy ilyen esemény. Iskolájukban egyébként többségében hátrányos helyzetű, szociális depriváltságban élő, más intézményekből lemorzsolódó, tanulási nehézségekkel küzdő diákok tanulnak. Fontosnak tartják a hagyományos értelembe vett oktatási-nevelési funkció mellett olyan iskolai programok beillesztését a mindennapokba, melyek során diákjaik a város más iskolájába járó gyerekekkel közösen vehetnek részt, ezzel segítve elő társadalmi reintegrációjuk, közösségi életük, társas-kortársbeli kapcsolati színtereinek bővítését.

Még a vándorkupát is maguk készítették

Mint fogalmazott, természetesen az egész esemény nem jött volna létre, ha nincsenek a segítő kollégák, akik tudásukat, lelkesedésüket és fáradtságot nem kímélve hozták tető alá vetélkedőt. Külön kiemelte a zsombói Cél-Tudat SE részvételét és támogatását, valamint a partnerek közül a Printker, a Szélvész Autósiskola és a Favorit Pékség segítségét. Az előkészítésben egyébként az iskola szakképzésben részt vevő diákjai is közreműködtek: a szőnyegszövősök 24-es számmal ellátott szőnyeget szőttek, a bútoripar-asztalosok Magyarország megyéit puzzle-kirakóként vágták körbe, a vándorkupát pedig lemezlakatos-szerkezetlakatosok készítették el. A szervezőtől megtudtuk, az iskola mindennapos, szoros kapcsolatban áll az ÁGOTA Alapítvánnyal. Hozzájuk is járnak állami gondozott gyerekek, idén nyáron második alkalommal adnak otthont az ÁGOTA országos táborának, s hétfőnként és szerdánként itt működik az ÁGOTA-játszóház is.

A 24 órás verseny végeredménye:

1. helyezett:

Déri Miksa Tagintézmény csapata, a "Déri Elit"

2. helyezett:

a Móravárosi Tagintézmény csapata, a "MTA"

3. helyezett:

a József Attila Tagintézmény csapata, az "Alter-Egók"

4. helyezett:

az ÁGOTA Alapítvány 2-es csapata, a "Nonstop FC"

5. helyezett:

az "Ásotthalmi sírások" csapata

6. helyezett:

az ÁGOTA Alapítvány 1-es csapata, az "Ütős csapat"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.