Közélet

Csúrog: A közös főhajtást júniusra halasztják

Csúrog: A közös főhajtást júniusra halasztják

2013. május 23., csütörtök
Csúrog: A közös főhajtást júniusra halasztják

Egy hónap múlva kerül sor a szerb és a magyar államfő közös főhajtására Csúrogon – ebben állapodtak meg szerdán a két állam képviselői, adta hírül a vajdasagma.info hírportál.

Nikowitz Oszkárnak

, Magyarország belgrádi nagykövetének a tájékoztatása szerint a nagykövetség munkatársai a napokban ellátogattak a csúrogi dögtemetőnek abba a részébe, ahová az 1944-es ártatlan magyar áldozatokat temették el, és ahová a leendő emlékparkot tervezik megépíteni. Miután a terepen azt tapasztalták, hogy a magyar áldozatoknak szentelt emlékhely nem készülhet el a május végére tervezett megemlékezésre, a szerb félnek hivatalosan is jelezték: nem látják biztosítottnak a méltó feltételeket a közös főhajtás megtartására. Miután a szerb fél ezt az álláspontot elfogadta, a közös koszorúzás időpontjául június utolsó harmadát jelölték meg. A pontos dátumot napokon belül nyilvánosságra hozzák. Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a kivitelező csak május 15-én kezdte meg a munkálatokat, ezért vált bizonytalanná az emlékpark határidőre történő befejezése.

Tomislav Nikolić

szerb és

Áder János

magyar államfő korábbi megállapodása szerint a csúrogi Topalov-raktárat a magyar állam költségén a razzia áldozatainak szentelt múzeummá alakítják át, a dögtemetőt pedig a szerb állam finanszírozásával emlékparkká. A Topalov-raktár átalakítása februárban meg is kezdődött, de a magyar áldozatoknak szentelt emlékhely előkészítéséhez meglehetős késéssel láttak hozzá a kivitelezők. Ha elkészül ez utóbbi emlékhely is, a két államfő közös főhajtással tiszteleg majd a szerb és a magyar áldozatok emléke előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.