Közélet

BruxInfo: Magyarország nem számít renitensnek az EU-n belül

BruxInfo: Magyarország nem számít renitensnek az EU-n belül

2013. május 14., kedd
BruxInfo: Magyarország nem számít renitensnek az EU-n belül

Magyarországgal szemben az átlaghoz képest kevesebb kötelezettségszegési eljárás van folyamatban az Európai Unióban – írja a BruxInfóra hivatkozva a hvg.hu. A legrenitensebb tagállamnak már évek óta Olaszország számít.

Jelenleg 54 kötelezettségszegési eljárás van folyamatban Magyarországgal szemben, amivel számszerűleg továbbra sem tartozik a renitens országok közé - írja a BruxInfo. Pontos számot nem tudni arról, hogy a többi tagállam hogyan áll ebben a tekintetben. A többiek tekintetében csak 2011 decemberéből vannak legfrissebb nyilvános adatok, a Bizottság ugyanis az EU-jog alkalmazásáról 2012 novemberében kiadott jelentésében a 2011 decemberi adatokat ismerteti. Magyarországgal szemben viszont már akkor is 54 eljárás volt érvényben. Ezzel hazánk a középmezőnybe tartozott, sőt, azok táborában foglalt helyet, akik ellen az átlagnál kevesebb eljárás volt érvényben. A BruxInfo szerint a legrenitensebb tagállamnak már évek óta Olaszország számít, amely ellen 2011 decemberében 135 eljárás volt folyamatban. Görögországgal szemben 123, Belgiummal szemben pedig 117 eljárás zajlott két évvel ezelőtt. Igaz, ezek az országok már régebb óta uniós tagok - emlékeztet a lap. A legnagyobb arányban a balti országok feleltek meg az uniós jognak: Lettország ellen mindössze 23, Észtország és Litvánia ellen pedig 36 eljárás volt folyamatban 2011 végén. Meg nem nevezett források a BruxInfónak azt nyilatkozták, hogy az eljárások természetes velejárói az uniós létnek, és egyáltalán nem számít renitensnek egy tagország azért, mert eljárás van folyamatban vele szemben. A tagállamoknak több mint 10 ezer uniós jogszabályt kell folyamatosan betartaniuk, azaz határidőre átültetniük, alkalmazniuk, és az új tagországi törvényeknek is meg kell felelniük a már meglévő EU-jogszabályoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.