Közélet

Bérletmizéria az egyetemen – az SZTE hallgatói aggódnak

Bérletmizéria az egyetemen – az SZTE hallgatói aggódnak

2013. május 22., szerda
Bérletmizéria az egyetemen – az SZTE hallgatói aggódnak
SZS20130517_berletugy_002

Elharapódzni látszik a szegedi hallgatók között a városibérlet-ügy. Sokan félnek az aláírásgyűjtés eredményétől, és nem értik a szociális alapú juttatási rendszert sem. Pedig ez csak egy alternatíva az utazási kedvezmények kiosztására. Az új kezdeményezésről az ötletgazdákat, az SZTE szakos érdekképviselőit faggattuk.

Körülbelül egy hete nyilvános a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának (EHÖK) weboldalán annak az összhallgatói szavazásnak az elő-aláírásgyűjtő mintapéldánya, mellyel a szakos érdekképviselők a helyi járatos bérletek iránti igényt kívánják felmérni. Jelenleg minden hallgató, aki államilag támogatott képzési formában tanul, félévente ingyen bérletet kap az egyetemtől. Korábban, ha valaki nem kívánt élni a kedvezményre jogosító dokumentummal, a Hallgatói Szolgáltató Irodán pénzre válthatta azt. Erre ma már nincsen lehetőség, pedig akadnak, akik kihasználatlanság miatt lemondanának róla. Egy maroknyi szakos érdekképviselő úgy látja, a fentebb említett okok, valamint az évről évre dráguló bérletárak miatt – melyek nem teszik lehetővé, hogy a felsőoktatási intézmény elegendő összeget fordítson egyéb szociális támogatásokra – újra kell gondolni a juttatási rendszert.

Marjanovic Anett

(JGYPK) és

Fodor Ákos

(BTK) szakos érdekképviselőket induló kezdeményezésükről kérdeztük. (

Puskás Árpád

, a TTIK képviselője is ötletgazdája az indítványnak, de egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni az interjún.)

A szavazásról

SZS20130517_berletugy_003

A szavazólapon összesen hat opció közül választhatnak a diákok, kezdve a bérletjuttatás feltételének változatlan megtartásától egészen annak teljes eltörléséig. Az érdekképviselők – mint mondták – a részfinanszírozásban látják az arany középutat. Ebben az esetben a hallgatók vállalnák féléves utazási kedvezményük valahány százalékának (25-75%) önköltségen való kifizetését. Így a hallgatói normatívából – mely már évek óta 11 900 forint – a jövőben magasabb összegeket fordíthatnának a szociális támogatásban részesülőkre. „Ez a normatíva adja a szociális támogatásra és a bérletre jutó összeget. Utóbbi ára emelkedik: a múlt félévhez képest idén 1800 forinttal” – summázta Ákos, majd bizonyításképp megmutatta saját igazolványait. A 2012-2013-as őszi félévben még 15 125 forintba, majd a tavaszi félévben már 16 925 forintba került egy államilag támogatott hallgató az egyetemnek. Anett és Ákos úgy látják, ha nem lépnek idejében, az egyetem előbb-utóbb maga dönt úgy, hogy megvonja az ingyenes bérleteket. Viszont ha sikerülne egy (rész)költséges finanszírozási rendszert kialakítaniuk, akkor a meglévő fejpénzek milliós összegeiből gazdálkodhatnának, így igazságosabb támogatási rendszert tudnának kidolgozni és fenntartani. A szervezet tagjai az átcsoportosításon kívül egyelőre nem látnak más megoldást a probléma orvoslására. Ahhoz, hogy véleménynyilvánító szavazást kezdeményezhessenek, legalább 6000-7000 érvényes aláírást és szavazatot kell gyűjteniük – tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t Anett. Ha ez megtörténik, az EHÖK a többségi eredmények alapján kiírja a véleménynyilvánító szavazást, ahol a diákok már élesben dönthetnek a juttatásokról. „Ezért is fontos mérlegelni. Bármire szavaznak, annak súlya van” – szögezte le a BTK-s képviselő. Abban az esetben, ha a (rész)költséges rendszer mellett döntenek majd, az egyetem elektronikus ügyintézési felületén (ETR Modulo) az általános szociális helyzetfelmérési lap kitöltését követően minden államilag támogatott hallgató benyújthatja bérletigénylési kérelmét. Anett és Ákos egyetértenek abban, hogy ebben az esetben fokozottabb munkaerőre lesz szükség, de biztosak benne, hogy az EHÖK megbirkózik a feladattal.

Ettől félnek a diákok

SZS20130517_berletugy_001

A bejelentést követően pánikhangulat uralkodott el az egyik legnagyobb közösségi oldal szegedi egyetemista csoportjában. Többen attól félnek, hogy szociális helyzetfelmérés alapján nem fogják megkapni az utazási kedvezményt. Néhányan a pénzösszegek egyéb átcsoportosításában gondolkodnak: a helyett, hogy a már meglévő kedvezményekhez nyúlnának, inkább a tanulmányi ösztöndíj jogosultsági rendszerét kellene megreformálniuk. Egy Tamás nevű felhasználó

Török Márk

EHÖK elnökig vezeti vissza a kezdeményezés szükségszerűségét, szerinte ugyanis a különböző jogcímeken elszedett pénz egy újabb szórakozóhely megnyitásához kell. Tamás nézeteit sok felhasználó osztja és kommentálja. A két képviselő szerint az ilyen és ehhez hasonló álhírterjesztés ügyük legfőbb ellensége. Céljuk eléréséhez bár szükségük van a médiára, hogy a lehető legtöbb embert aktivizálhassák, ugyanakkor számos hamis üzenet jelent meg már róluk. Azok, akik „kacsákból” tájékozódnak, félreértik őket és kezdeményezésüket: „A többség azt hiszi, hogy mi hárman találjuk ki, hogy mi lesz. Pedig ennek éppen az a lényege, hogy a hallgatók véleményt nyilvánítsanak” – mondta Anett. Az EHÖK-oldalon viszont bárki megtekintheti az aláírásgyűjtő dokumentumot, vagy felvilágosítást kérhet az ügyben a szakos érdekképviselőktől.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.