Közélet

A Fidesz a legnépszerűbb hazai párt a felvidéki magyarok körében

A Fidesz a legnépszerűbb hazai párt a felvidéki magyarok körében

2013. május 29., szerda
A Fidesz a legnépszerűbb hazai párt a felvidéki magyarok körében

Egy a Most-Híd szlovák-magyar párt által megrendelt közvélemény-kutatás szerint a felvidéki magyar választók több mint egyharmada a Bugár Béla vezette Most-Híd pártot, csaknem egyötöde pedig a Berényi József vezette Magyar Közösség Pártját (MKP) támogatja, a magyarországi választásokat a Felvidéken a Fidesz nyerné, amelyre a magyar választók fele voksolna.

A felmérést a Most-Híd megrendelése alapján a Focus közvélemény-kutató társaság és a Publicus Slovensko ügynökség készítette április és május fordulóján. A 741 felvidéki magyar megkérdezésével készült felmérés eredményeit szerdán több felvidéki magyar média is közzétette. A közvélemény-kutatás eredményeiből kiderült, hogy az abban részt vevők 36,8 százaléka a Most-Híd pártot, 19,7 százaléka pedig a Magyar Közösség Pártját (MKP) választaná. A felmérés szerint a magyar választók körében a szlovák pártok közül a

Robert Fico

vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) a legnépszerűbb 4,2 százalékos támogatottsággal, és meglehetősen sok volt az olyan válaszadó is, aki azt mondta: nem venne részt a választásokon. Az ő arányuk 23,2 százalékot tett ki. A felmérésből az is kiderült, hogy a felvidéki magyar választók szavazataira számító két párt közül a Most-Híd támogatottsága a nagyobb városokban élők körében a legmagasabb, az MKP az 50 ezer lakosnál kisebb településeken megközelítőleg a Most-Hídéval azonos támogatottsággal rendelkezik. A közvélemény-kutatás készítői a felvidéki magyaroknak a magyarországi pártok iránti szimpátiáira is rákérdeztek, annak viszonylatában, hogy a válaszadók - amennyiben erre lehetőségük lenne - mely pártra szavaznának a magyarországi választásokon. A válaszokból kiderült, hogy a megkérdezettek közel egyharmada nem venne részt a magyarországi választásokon, azok körében pedig akik részt vennének, a Fidesz volt a legnépszerűbb: a pártot a válaszadók 47 százaléka támogatná. A Fidesz az MKP és a Most-Híd választóinak a körében egyaránt a legmagasabb támogatottságnak örvend a magyarországi pártok közül. A Most-Híd szimpatizánsainak körében a

Gyurcsány Ferenc

vezette Demokratikus Koalíció volt a legnépszerűbb magyarországi ellenzéki párt, az MKP választóinak legnagyobb része pedig az ellenzéki pártok közül a Jobbikkal szimpatizál. A felvidéki magyarok körében az MSZP, az Együtt 2014, az LMP és a Demokratikus Koalíció együttes támogatottsága is jóval alatta maradt a Fidesz támogatottságának.

Öllös László

politológus a felmérés eredményei kapcsán az MTI-nek elmondta: eddig ez az egyedüli ilyen jellegű felmérés, amely a Felvidéken készült, a statisztikai hibahatár minimalizálásához azonban több ilyenre lenne szükség. Hozzátette: azt is látni kell, hogy mivel a felvidéki magyarok körében viszonylag csekély azoknak az aránya, akik Magyarországon is választójoggal rendelkeznek, a felmérésben részt vevők valós választási lehetőséggel nem rendelkeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.