Közélet

A balkáni államok megerősítették uniós csatlakozási szándékukat

A balkáni államok megerősítették uniós csatlakozási szándékukat

2013. május 31., péntek
A balkáni államok megerősítették uniós csatlakozási szándékukat

A balkáni államok pénteken megerősítették európai uniós csatlakozási szándékukat. Az ohridi külügyi tanácskozásra árnyat vetett azonban, hogy a Koszovó részvételével kapcsolatos nézetkülönbségek miatt elmarad az éves államfői csúcstalálkozó.

"Megerősítettük, hogy az európai integráció továbbra is a régió elsődleges célja" – hangsúlyozták közös nyilatkozatukban a Délkelet-európai Együttműködési Folyamat (SEECP) országainak külügyi vezetői. A szerb, a macedón, a horvát és a bolgár külügyminiszter, valamint a román és az albán külügyminiszter-helyettes hangsúlyozták, hogy "együttműködésre és jószomszédi viszonyra" törekszenek.

Gjorge Ivanov

macedón elnök szerdán kénytelen volt lemondani a hét végére tervezett csúcstalálkozót, mert három ország - Szerbia, Bosznia és Románia - nem egyezett bele abba, hogy a SEECP hét végi ohridi csúcstalálkozójára meghívják

Atifete Jahjaga

koszovói elnököt is. Arra hivatkoztak, hogy a szervezet alapító okirata szerint a csúcstalálkozón csak szuverén és nemzetközileg elismert országok vezetői vehetnek részt. Jahjaga mellőzése miatt viszont kedden lemondta a részvételt

Bujar Nishani

albán elnök, majd szerdán

Ivo Josipovic

horvát elnök is követte példáját. Koszovó a csúcstalálkozó lemondását az Európai Unió támogatásával április 19-én Brüsszelben a koszovói-szerb kapcsolatok rendezéséről megkötött megállapodás megsértéseként értékelte. A koszovói küldöttek megfigyelőként vettek részt a pénteki tanácskozáson, és nem írták alá a közös nyilatkozatot sem. Koszovó 2008-ban kiáltotta ki a függetlenségét, és Szerbia továbbra sem ismeri el önálló államként az egykori dél-szerbiai tartományt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.