Gazdaság

35 milliós támogatást kapott a szegedi szabadtéri

35 milliós támogatást kapott a szegedi szabadtéri

2013. május 2., csütörtök
35 milliós támogatást kapott a szegedi szabadtéri

Csaknem 1,3 milliárd forint állami támogatást nyertek a minősítéssel nem rendelkező, független előadó-művészeti szervezetek, a szabadtéri és a nemzetiségi színházak, valamint a zenekarok és az énekkarok. A Szegedi Szabadtéri Játékok 35 milliót kapott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által meghirdetett pályázat teljes összegéből (1,25 milliárd forint) a független színházi szervezetek 940,83 millió forint, az önkormányzati fenntartású szervezetek pedig 312,25 millió forint támogatást kaptak - közölte az Emmi csütörtökön az MTI-vel. A feladatok megoszlása alapján a színházi szervezetek 447,95 millió forintot, a táncegyüttesek 227,68 millió, a befogadó és forgalmazó színházak 242,85 millió, a szabadtéri színházak 233,85 millió, a nemzetiségi színházak pedig 100,75 millió forintot nyertek. A színházak és a táncegyüttesek 127 érvényes pályázatából 114 szervezet, a zenekarok és az énekkarok húsz érvényes pályázatából tizenkilencen részesültek a támogatásban. Az eljárás során a színházak és táncegyüttesek pályázataihoz a Táncművészeti és a Színházművészeti Bizottság, a zenekarok és énekkarok pályázataihoz a Zeneművészeti Bizottság készített döntési javaslatot. "A benyújtott pályázatokról, az emberi erőforrások minisztere nevében Halász János kultúráért felelős államtitkár a javaslatokat változatlan formában hagyva hozta meg döntését" - olvasható az Emmi közleményében. A színházak közül többek között a Mu Színház 33 millió, a Szkéné Színház 28 millió, Pintér Béla Társulata 34 millió, a MASZK Egyesület 18 millió, a Szputnyik pedig 26 millió forintos támogatást nyert el. A szabadtéri színházak közül mások mellett a Gyulai Várszínház 53 milliót, a Szegedi Szabadtéri Játékok 35 milliót, az Ördögkatlan Fesztivál pedig 4 millió forintot kapott. A táncegyüttesek közül a Közép-Európai Táncszínház 22 millió forintos, az Artus Kortárs Művészeti Egyesület 25 millió forintos támogatásban részesült. A zenekarok és énnekkarok közül a többi között a Rajkó Művészegyüttes 7 millió, a Savaria Barokk Zenekar szintén 7 millió, az Új Magyar Zene Egyesület pedig 15 millió forintot nyert el. A nemzetiségi színházak közül a Pécsi Horvát Színház 28 millió, a Magyarországi Szerb Színház 26 millió, az Alternatív Művészeti Alapítvány pedig 4 millió forintos támogatást kapott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.