Közélet

Új tájvédelmi körzet létesül Csongrád és Bács-Kiskun megyében

Új tájvédelmi körzet létesül Csongrád és Bács-Kiskun megyében

2013. április 18., csütörtök
Új tájvédelmi körzet létesül Csongrád és Bács-Kiskun megyében
fazekas_foldikutya_mti_kzg

Új tájvédelmi körzet létesült Csongrád és Bács-Kiskun megye déli részén, a Körös-éri Tájvédelmi Körzetet jelző táblát a Vidékfejlesztési Minisztérium Föld napi rendezvényén, csütörtökön állította fel Fazekas Sándor miniszter és Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár.

Fazekas Sándor

beszédében hangsúlyozta, az új tájvédelmi körzet létrehozása a tárca, a természetvédelemért dolgozó szervezetek ajándéka a Föld napja alkalmából. A Körös-éri Tájvédelmi Körzetet csodálatos természeti értékek védelmét biztosítja, de megfigyelhető itt az emberi kéz munkája is – mondta a miniszter. A tájvédelmi körzet területén találhatók Európa egyik legritkább és egyben legveszélyeztetettebb emlősfaja, a fokozottan védett délvidéki földikutya

élőhelyei is. A közvetlen kihalás szélére sodródott, rejtett életmódú rágcsálófajnak mindössze háromszáz egyede él az egész világon, ebből megközelítőleg kétszáz példány magyar területen – közölte Fazekas Sándor. A ritka állatfaj egy tudományos célból befogott példányát politikus a – visszaeresztés előtt – el is nevezte, a hím a Dániel nevet kapta. A mintegy 90 hektáros Ásotthalmi láprét természetvédelmi területét magában foglaló, összesen 2223 hektár kiterjedésű Körös-éri Tájvédelmi Körzetet Kelebia, Ásotthalom, Mórahalom és Öttömös közigazgatási határain belül található. A tájvédelmi körzet különleges növényfajoknak ad otthont, található itt egyhajú virág, tartós szegfű, homoki kikerics, tarka sáfrány, pókbangó. A térség állatvilága is egyedülálló: a nagy tűzlepkétől a vöröshasú unkáig, a bölömbikától a cigányrécéig számos védett és fokozottan védett faj él ezeken a tájakon. Magyarországon legutóbb 2009-ben létesült tájvédelmi körzet a Mecsek nyugati részén. Az avatóünnepség előtt a Föld napja alkalmából Pro Natura Díjat, Pro Natura Emlékplakettet és elismerő okleveleket adott át Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.