Közélet

Több pénz és kivitelező kell a szegedi kátyúkhoz

Több pénz és kivitelező kell a szegedi kátyúkhoz

2013. április 29., hétfő
Több pénz és kivitelező kell a szegedi kátyúkhoz
katyu01_gs

Nem lesz elég a költségvetési forrás Szegeden az összes kátyú megszüntetésére, civilek egy közleményben tettek javaslatot.

A Civil Város Unió a kátyúzás forráshiányos helyzetére hívja fel a figyelmet és arra tesz javaslatot, hogy mérjék fel a város illetékes szakemberei, mennyi pénz kell még a rendelkezésre álló 125 millió forint mellé és ha szükséges kérjenek költségvetés módosítást, illetve több kivitelezővel végeztessék el a munkát. "Ami miatt szükségesnek látjuk elmondani a véleményünket: általános az a lakossági vélemény, hogy ilyen rossz állapotban még nem volt a város úthálózata. A héten hoz döntést a Városüzemeltetési Bizottság a költségvetésben erre a célra biztosított 150 millió Ft-os összeg felhasználásáról. Azokat a körülményeket, hogy miként válhatott ilyenné az utak állapota Szegeden, miért mindig csak elégtelen összeg jutott évek óta erre a feladatra, most nem kívánjuk részletezni, ez egy külön tanulmányt igényelne. A Városüzemeltetési Iroda és a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. által összeállított tervezettel kapcsolatban azonban – összegezve tagságunk, szakértőink véleményét - a következőket ajánljuk a döntéshozók figyelmébe: Ez az összeg, figyelembe véve a tervezetben szereplő 10 000 Ft/négyzetméter árat, nyilvánvalóan a töredékét sem fedezi a szükségletnek, különösen úgy, hogy néhány tervezett nagyjavítás a rendelkezésre álló keret nagy részét elviszi, így a feltétlenül szükséges kátyúzási munka jelentős részére nem marad fedezet! A tervezett nagyjavítások: Belvárosi híd és hídfeljárók - 30 millió Ft, Ortutay u. - 15 millió Ft, Szécsi u. - 29 millió Ft, Bécsi krt. - 19 millió Ft, Budapesti krt., Szilléri sgt. - 20 millió Ft, 5 db megállóhely - 12 millió Ft. Ez összesen 125 millió Ft, marad az összes egyéb javításra 25 millió Ft. Ez nyilvánvalóan képtelenség, ezért javasoljuk, hogy az iroda és a környezetgazdálkodási Kft. szakemberei a hatáskörükbe tartozó teljes úthálózat azonnali kátyúzási szükségletéről készítsenek egy gyors felmérést és a leginkább balesetveszélyes helyek kijavítására kössenek szerződést, a nagyobb volumenű munkákra majd későbbi költségvetés módosításból próbáljanak fedezetet biztosítani. További megjegyzéseink: Az előterjesztésben szerepel, hogy 'a burkolat-rekonstrukcióra a rendelkezésre álló keretösszeg nagysága alapján a kivitelező kiválasztásához közbeszerzési eljárás lefolytatása szükséges'. Ha ezt a munkát nem több kivitelezővel végeztetik, akkor városunkban még decemberben is kátyúzni fognak. A jövőt illetően érthetetlen számunkra az, hogy miután a költségvetésben az összeg rendelkezésre áll, és a feladat adott, miért nem lehet akkor – mondjuk már februárban – a közbeszerzési eljárást lefolytatni? Így viszont most, június előtt a munkálatok nem fognak elkezdődni. Jobb helyeken ebben az időpontban az ilyen munkákat befejezni szokták, ellenben nálunk a kátyúzás főszezonja egybeesik a turista szezonnal! Ui.: Az sem lenne baj, ha a kivitelezőkkel a szerződésben 1 éves garanciát vállaltatnának!" – olvasható a Civil Város Unió közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.