Közélet

A távhő ügyében helyi népszavazást kezdeményez Szegeden az LMP

A távhő ügyében helyi népszavazást kezdeményez Szegeden az LMP

2013. április 25., csütörtök
A távhő ügyében helyi népszavazást kezdeményez Szegeden az LMP
lmp_sajttaj_gs

A szegedi távhő ügyéről helyi népszavazás kiírását javasolja a város közgyűlésének az LMP. Ezen két kérdés szerepelne: egyetért-e a lakosság azzal, hogy a SZENERGOTT tervei alapján és annak részvételével történjen meg a távhőszolgáltatás átalakítása, továbbá egyetért-e a lakosság azzal, hogy mindenki számára megismerhetővé kell tenni a pályázat tartalmát, és nyílt közbeszerzésen kiválasztani a projekt befektetőjét.

Szabó Dániel

, az LMP Csongrád megyei szervezetének társadalompolitikai szakszóvivője csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, támogatják a

Solymos László

alpolgármester nevéhez fűződő módosító javaslatot, amely arra irányul, hogy a szegedi termálvizet fűtésre használják visszasajtolással. Némi kiegészítést, finomítást tettek a javaslathoz,

Szentistványi István

képviselő módosítást is benyújtott a pénteki rendkívüli közgyűlés elé. Ennek az a lényege, hogy nyílt közbeszerzés keretében válasszák ki a projekt beruházóját és a projekttervet, amelyet végül is elfogadnak. Ez legyen mindenki számára megismerhető, kerüljön fel a város honlapjára, és lakossági fórumokat is ismertessék meg a polgárokkal. Hiába mondjuk rá, hogy jó a technológia, azt is el lehet rontani - vélekedik Szabó. Lehet drágábban is megcsinálni, továbbá nem mindegy például, hova építik a termálkutat vagy a visszasajtoló kutat, egy ilyen méretű terv megvalósításába a lakosságot is be kell vonni. Reális esély van arra - figyelmeztetett Szentistványi István képviselő -, hogy (mint a két héttel ezelőtti közgyűlésen) a péntekin is 15:14 arányban átmegy a Fidesz-KDNP jegyezte, biomassza-erőmű létesítését támogató javaslat. Ezért az LMP egy olyan javaslattal áll elő, amire a közgyűlési SZMSZ is lehetőséget ad: ha minimum 8 képviselő kezdeményezi, akkor a polgármester a helyi népszavazás kiírásának kérdését is napirendre tűzheti. Ha pénteken a javaslat átmegy, akkor Szentistványi kezdeményezni fogja a helyi népszavazás kiírását. Ez eredményezné a lakosság szélesebb körű bevonását és a lehetséges projekt megismertetését, ami eddig sajnálatos módon nem történt meg. Másfelől a lakosság véleményt is tudna mondani a projekttel és annak egyes elemeivel kapcsolatban. A kérdéseket is megfogalmazták, amelyeken lehet még csiszolni, finomítani. Az egyik az lenne, hogy a jelenlegi SZENERGOTT-tervek alapján megvalósuló projektet támogatja-e a lakosság. A másik arról szólna, egyetért-e a lakosság azzal, hogy a termálvízkészletet másképpen, szélesebb spektrumban használjuk fel, mint ahogyan azt a használati meleg víz esetében tervezik, továbbá a visszasajtolás is legyen része a projektnek. Az is szerepelne, hogy nyílt közbeszerzés útján válasszák ki a megfelelő pályázót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.