Közélet

Tabajdi Csaba: "Találjuk ki Magyarországot!"

Tabajdi Csaba: "Találjuk ki Magyarországot!"

2013. április 11., csütörtök
Tabajdi Csaba: "Találjuk ki Magyarországot!"
tabajdi_csaba01_gs

Dél-alföldi, magyar és európai szemmel beszélt magyarországi sorskérdésekről a Baloldali Páholy vendégeként Tabajdi Csaba, az MSZP EP-képviselője. A legaktuálisabb probléma nálunk és Európában is, hogy nőnek az emberek közötti jövedelmi, vagyoni és esélykülönbségek.

Magyarországon 4 millió ember él a szegénység szintje alatt, ebből több mint 1 millió a létminimum alatt. Ez ma a legnagyobb nemzeti sorskérdés. Az MSZP nemzeti programjában ezt úgy fogalmazták meg, hogy ezt a 4 millió embert vissza kell vinni a nemzetbe, mert akinek napi megélhetési gondjai vannak, annak számára a haza nem jelent szolidaritást.

Az EU-ban nálunk a legmagasabb az élelmiszerek áfája

Másik nagy súlyú nemzeti problémának, veszteségnek látja a politikus az elvándorlást, azt, hogy immár 500 ezer honfitársunk külföldön vállal munkát. Korábban a határon túliakra vonatkoztatva hangsúlyozták a szülőföldön való megélhetés fontosságát. Ma már a szülőföldön való megélhetés legalább annyira vonatkozik a magyarországi magyar állampolgárokra. Az eltávozottak jelentős része diplomás, nyelvet beszélő, potenciális adófizető ember, akinek a jelenlétére, társadalmi közteherviseléshez való hozzájárulására nagy szüksége lenne az országnak.

tabajdi_csaba03_gs

A politikus az élelmiszerárak rendkívül magas adókulcsát is nagy problémának látja. Hiszen Európában egyetlen országban sincs ilyen magas adókulcs, Lengyelországban 5 százalék az élelmiszerek áfája, a nálunk jóval fejlettebb Ausztriában pedig is csak 10 százalék. Tabajdi helyes lépésnek tartja a rezsicsökkentést, de legalább ilyen fontos lenne az alacsony élelmiszerár is. A területi különbségekről szólva a képviselő megemlítette, nálunk nem csak a vidék-főváros között tapasztalhatók óriási ellentétek, hanem a nagyváros és a kistelepülések között is. A dél-alföldi régió számára rendkívüli jelentőséggel bír az ELI Szegedre telepítése. Amennyiben Magyarország legnagyobb tudományos beruházása megvalósul, akkor két nagy tudományos központja lesz Magyarországnak: Budapest és Szeged. A lézerközpont rengeteg tudományágnak jelent további esélyt.

Szegednek jó esélyei vannak

A politikus EP-képviselőként annak is örül, hogy a nagyvárosok közül a legtöbb uniós forrást Szeged tudta megszerezni. Ez azért nagyon fontos, mert az új, 7 éves költségvetési tervidőszakban azok a régiók lesznek igazán sikeresek, amelyek képesek jó terveket, programokat, projekteket kidolgozni. Még nagyobb hangsúlyt kap a jövőben ezeknek a programoknak a kitalálása. A következő 7 éves ciklus egyik legnagyobb kihívása lesz, hogy a rendszerváltás óta tudunk-e végre a falvaknak, kistelepüléseknek, kisvárosoknak felzárkózási esélyt adni. Eddig ez nem sikerült, sőt nőtt az olló. Segítséget kell nyújtani ezen településeknek is a programok kitalálásában, mert azokat sem az Unió, sem más nem fogja helyettünk megtenni. Szorosabb együttműködésre lesz szükség a nagyok és a kicsik között, hogy a térség többi települése is felzárkózhasson Kecskeméthez és Szegedhez.

tabajdi_csaba02_gs

Az agrárpolitika jövője a szövetkezésben rejlik. Ha nem tudjuk az összefogás és a szerveződés modelljeit segíteni, akkor a globális versenyben nincs esélye sem a magyar kistelepüléseknek, sem a magyar gazdálkodóknak a fennmaradásra. Ebben van az egyik legnagyobb deficitünk. Tabajdi óriási hibának könyveli el, hogy az Orbán-kormány megszüntette a regionális szintet, és levitte megyeire. Az Unióban a regionális szintnek külön támogatottsága van, amitől a magyarok ilyképpen elesnek, rengeteg lehetőség, forrás elérhetetlenné válik így számunkra. Az Uniónak ez nem fog fájni, csak nekünk. Magyarországnak jobban ki kellene találnia fejlesztési prioritásait, véli a politikus, mi lehet az az 5-6 irány, amiben mi az Unióban igazán sikeresek tudnánk lenni. Szegednek ilyen szinten jó esélyei vannak az egyetemmel, a tudományos bázisával, az ELI-vel, a város jól megtalálta a profilját. Ezt meg kellene találni országos szinten és a kisvárosok, kistelepülések, falvak szintjén is. Ezért készít az MSZP egy Duna-Tisza-köze programot, amely kizárólag olyan projekteket tartalmaz, amelyeknek megvan az uniós háttere. Hogyan tudjuk jobban felhasználni az uniós forrásokat, erről szól a program, hiszen az ország következő költségvetési ciklushoz kötött fejlődését ez döntően befolyásolni fogja. A lehetőség adott, csak tudni kell élni vele, fejezte be Tabajdi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.