Közélet

Szolnoknál és Szegednél is tetőzik a Tisza

Szolnoknál és Szegednél is tetőzik a Tisza

2013. április 22., hétfő
Szolnoknál és Szegednél is tetőzik a Tisza
arado_tisza_26_ia

Szolnoknál és Szegednél egyidejűleg tetőzik a Tisza - mondta a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) védelemvezető-helyettese hétfői szolnoki sajtótájékoztatóján.

Békési István

közölte, vasárnap késő estétől Szolnoknál 866 centimétert mutat a vízmérce, miközben Szegednél is stagnál a vízállás. Hozzátette: ez az érték 175 centiméterrel alatta van az eddig mért legmagasabb szolnoki vízállásnak, a 2000 áprilisában regisztrált 1041 centiméternek. A folyón továbbra is elhúzódó tetőzésre, majd lassú, napi 1-5 centiméter közötti apadásra számítanak. A Kötivizig mintegy 560 kilométer hosszú védvonalszakaszon, valamint a hanyi-tiszasülyi és a nagykunsági árvízi tározónál tart fenn árvízvédelmi készültséget. A harmadfokú készültség változatlanul érvényben van a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Karcagtól Túrkevéig, a Hármas-Körös jobb partján, Kunszentmártontól a torkolatig, a Tiszán Kisköre és Csongrád között, valamint a Zagyva mindkét partján Szolnoktól Újszászig. A védelemvezető-helyettes jelezte: a harmadfokú készültséget a Tiszán a számítások alapján május elejéig fenn kell tartani. Megemlítette, hogy a folyó magas vízállása a töltéseket fokozottan terheli, emiatt az árvízi jelenségek mind nagyobb területen jelentkeznek. A Közép-Tisza vidékén a száraz, nyárias időjárásnak köszönhetően egy nap alatt 1300 hektárral csökkent a belvízi elöntések nagysága, amely jelenleg 17 200 hektárt tesz ki. A térségben a legmagasabb, harmadfokú belvízvédelmi készültség változatlanul Fegyverneken van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.