Közélet

Szegedi felmenőit keresi a Brazíliában élő nő

Szegedi felmenőit keresi a Brazíliában élő nő

2013. április 13., szombat
Szegedi felmenőit keresi a Brazíliában élő nő
gabriela_korossy00

Édesapja Temesváron, édesanyja pedig Szegeden született annak a Brazíliában élő nőnek, aki Magyarországon maradt rokonai után kutat egy Facebookon terjedő üzenetben. Pár fotó és a régi családnév adhat csak némi támpontot számára.

Ragokkal hadban álló, tört magyarsággal megírt levelében keresi magyar felmenőit

Gabriela Kőrössy

. A Brazíliában élő nő üzenete majdnem egy éve került fel először a Facebookra, azonban az utóbbi hetekben futótűzként terjed a közösségi portál hazai felhasználói között. Gabriela azt írja: szülei 1949-ben disszidáltak Brazíliába, és elvesztették a kapcsolatot a családjukkal. Édesapja Temesváron, édesanyja pedig Szegeden született, az esetleg azóta is itt élő rokonokat szeretné megtalálni az internet segítségével. Levelét alább olvashatják:

"En keresek a magyar családom. Anyukám és apukám azok Brasilba jötek 1949 és elvezsettek a kapcsolat a családjuk. Apukám Körössy Mihalynák hivot e Kamila Fekete anyukámnak a nevit. Pedig, mikor Brasilba gjült anyukám, ü megvaltozott a nevit Katarina Kaffka Körössy. Apukám zsületett Temesvárbam és anyukám, Zsegeden. Nekem van csak ezök a fenykepek amitt itt kiküldöm. Ezök a fenykepek 1960 évesrül. Ha valaki ismer esök a szemely, lëccives kérem hogy mondjan nekem itten a Face Book vagy as e-mail: gkorossy@ig.com.br. Közsönöm szépen."

Péntek reggel egy üzenőfalra kiposztolt rövid üzenetben köszönte meg a rengeteg levelet és a hatalmas érdeklődést, amit iránta tanúsítanak, a kommentelők pedig a vöröskereszt nyilvántartásait és régi anyakönyvi kivonatok böngészését javasolják a továbbosztás mellett. Az internetes átveréseken (úgynevezett hoaxokon) edződött szemek azonban felfigyelhetnek a profil igen kevés, leginkább magyar ismerősökből álló (napról-napra bővülő) kontakt-listájára, és az üzenőfal szinte teljesen egyoldalú posztjaira. Mindezek talán arra is utalhatnak, hogy a profil mögött nem valós személy áll, az internetes közösség segítő szándékkal csupán egy álhírt kapott fel - mint már oly sokszor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.