Bulvár

Szegeden folytatódik másodfokon a Hunvald-per

Szegeden folytatódik másodfokon a Hunvald-per

2013. április 15., hétfő
Szegeden folytatódik másodfokon a Hunvald-per

A Kúria döntésének - nem pedig az Országos Bírósági Hivatal elnöke döntésének - értelmében a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik másodfokon a Hunvald-per, az első fokon eljáró két bíró pedig időközben a Fővárosi Ítélőtáblára került át - mondta Czine Ágnes, a Fővárosi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője hétfőn az MTI-nek, megerősítve a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatát.

A Népszava hétfői cikkében olvasható értesüléséről, hogy nem az egyes és kettes számú, hanem a harmadik tanács vezetője "adta vissza" a Hunvald-ügyet a Fővárosi Ítélőtáblán, Czine Ágnes azt mondta, hogy mind a 20 büntetőbíró, aki rész vehetett volna a másodfokú eljárásban, elfogultságot jelentett be, ezért a Kúriának a törvény értelmében új bíróságot kellett kijelölnie, ez pedig a Szegedi Ítélőtábla lett. A Fővárosi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője hangsúlyozta, hogy a bíráknak nem kell indokolniuk az elfogultságot, az "nem mérlegelés kérdése". Ha elfogultságukat bejelentik, a bejelentéstől kezdődően nem járhatnak el az adott ügyben. Czine Ágnes az MTI-nek megerősítette, amit a Magyar Hírlap múlt szombati számában mondott: az első fokon a Hunvald-pert tárgyaló két bíró időközben már a Fővárosi Ítélőtáblán dolgozik. Az erzsébetvárosi, milliárdos nagyságrendű ingatlanpanamák, korrupciós ügyek vádjával indult perben 2012. február 24-én első fokon, nem jogerősen másfél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Hunvald Györgyöt, a budapesti VII. kerület volt szocialista polgármesterét, valamint nyolc és fél évre Gál Györgyöt, a kerületi önkormányzat volt szabad demokrata gazdasági bizottsági elnökét. Az ügyészség súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.