Gazdaság

Pünkösd miatt május 21. az szja-bevallás határideje

Pünkösd miatt május 21. az szja-bevallás határideje

2013. április 8., hétfő
Pünkösd miatt május 21. az szja-bevallás határideje

A magánszemélyek számára május 20. a személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének törvényi határideje, mivel azonban ez a dátum idén pünkösdhétfőre esik, az adóbevallásokat legkésőbb 2013. május 21-ig kell eljuttatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.

Az adóhatóság ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a sorban állás elkerülése érdekében nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a bevallás kitöltését és benyújtását. A tapasztalatok szerint ugyanis a határidő közeledtével növekszik az ügyfélszolgálatok forgalma és a telefonos tájékoztatást kérők száma is. Amennyiben valaki nem élt az egyszerűsített bevallás lehetőségével, és nem kérte a munkáltatói adómegállapítást, akkor a 1253 számú személyijövedelemadó-bevallás nyomtatványon vagy az adónyilatkozat benyújtásával (1253ADÓNYILATKOZAT nyomtatvány), önállóan köteles teljesíteni bevallási kötelezettségét. A kitöltéshez szükség van a tavalyi adóköteles jövedelemről szóló igazolásokra, amelyeket február 15-ig meg kellett kapniuk az adózóknak. A kitöltött és aláírt bevallás (adónyilatkozat) leadható személyesen a NAV ügyfélszolgálatokon, illetve feladható a postán. Aki rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, az elektronikus úton is eleget tehet bevallási kötelezettségének a NAV nyomtatványkitöltő programjának használatával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.