Kultúra

Őskőkori barlang a szegedi Móra-múzeumban + FOTÓK

Őskőkori barlang a szegedi Móra-múzeumban + FOTÓK

2013. április 19., péntek
Őskőkori barlang a szegedi Móra-múzeumban + FOTÓK
osemberbarlang0_gs

Száz négyzetméter alapterületű őskori barlang-installáció épül a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A különös építményt a május elején nyíló ősember-kiállításra készítik el a közgyűjtemény szakemberei.

Az múzeum egyik földszinti kiállítótermében helyet kapó, óriási méretű barlang megépítése mintegy egy hónapot vesz igénybe. A bő kétméteres belmagasságú barlangfolyosó kivitelezésén olykor egyszerre hatan dolgoznak. Az építmény vázát fa és gipszkarton adja, a falak hőkezelt hungarocell táblákból állnak, amelyeket speciális vakolattal vonnak be. A folyosót barlangrajzok fogják díszíteni.

Varga András

, a kiállítást rendező muzeológus pénteken újságíróknak elmondta, hogy az őskori barlangok hangulatát megidéző installáció kiállítótereiben a hazai ősemberkutatás leletanyagából mutatnak be válogatást. A múzeum saját gyűjteményéből koponyamásolatok, arcrekonstrukciók, kőeszközök lesznek láthatók. A kiállítás másik, tudománytörténeti része a nemzetközi kutatási eredményekről ad áttekintést. A tárlat rendezői főként iskoláskorú érdeklődőkre számítanak. Céljuk, hogy a gyermekek számára a múzeum élményt nyújtó közeg legyen, ahol a múltat személyes valóságként élhetik át. A látogatók így magukra ölthetik a jégkori emberek öltözékét, és egy virtuális játék során ügyességüket is próbára tehetik dárdákkal állatokra vadászva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.