Közélet

Iskolások hárították el a katasztrófát a Vadasparkban

Iskolások hárították el a katasztrófát a Vadasparkban

2013. április 16., kedd
Iskolások hárították el a katasztrófát a Vadasparkban
katasztrofavedelem_vadaspark_01

A katasztrófavédelmi versenyek célja a szakmai ismeretek és fogások elsajátítása mellett az is, hogy a fiatalokból másokra és a környezetükre is figyelő felnőttek váljanak. Ezért is volt jó lehetőség, hogy az idei verseny Csongrád megyei fordulóját a Szegedi Vadasparkban rendezte meg a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A megyei versenyre hat általános és hat középiskolás csapat jutott, akik elméleti felkészültségüket a számukra összeállított, ötven kérdést tartalmazó tesztlap kitöltésével bizonyították, majd nekivághattak a vadaspark területén felállított állomások sorának, ahol a gyakorlati ismereteiket mutathatták be. Miután homokzsákokból gátat építettek, gépjárműfecskendőről szerelt sugárral kellett célba találniuk. A következő állomáson egy veszélyes vegyi anyag szimbólumát rakták ki a fiatalok kockákból, majd az akadálypálya következett, ahol a védőfelszerelés részeit kellett összegyűjteniük, majd a csapat egyik tagjának abba beöltözve kellett a pályát teljesítenie. A következő állomáson az asztalra kihelyezett számos tárgy közül válogathatták ki a versenyzők azokat, amelyeket egy árvízi kitelepítés során magával kell vinnie a házát elhagyó lakosnak, míg az egészségügyi állomáson a Magyar Vöröskereszt szegedi aktivistáinak közreműködésével a rájuk applikált sebeket kellett a versenyzőknek ellátniuk.

katasztrofavedelem_vadaspark_02

Az állomásokon és a tesztlap kitöltésével szerzett pontszámok alapján a középiskolások között az első helyezést a fábiánsebestyéni Szent Sebestyén Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai érték el, megelőzve a második helyen végzett, makói Juhász Gyula Gimnázium és a harmadik hódmezővásárhelyi Gregus Máté Tagintézmény csapatát. Az általános iskolások között az első díjat a fábiánsebestyéni Arany János ÁMK csapata vihette a haza, a második helyen a csongrádi Széchenyi Általános Iskola csapata végzett, míg a harmadik helyet a kiszombori Dózsa György Általános Iskola csapata szerezte meg. A csapatok a díjakat

Szatmári Imre

ezredestől, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától,

Meleg Károly

őrnagytól, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi és Polgári Védelmi Szövetség elnökétől, továbbá

Varga Pétertől

, a Printker Officeland Kft. vezérigazgatójától, a verseny fő támogatójától vehették át. A fővárosban megrendezésre kerülő országos fordulón a két korcsoport győztes csapatai képviselhetik Csongrád megyét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.