Közélet

Már 35 ezer hektárnyi területen áll a belvíz az Alföld közepén

Már 35 ezer hektárnyi területen áll a belvíz az Alföld közepén

2013. április 6., szombat
Már 35 ezer hektárnyi területen áll a belvíz az Alföld közepén

Az elmúlt 24 órában 3500 hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága, és összesen 35 ezer hektárt borít víz a Közép-Tisza menti vetéseken, szántóföldeken, réteken, legelőkön és ártéri erdőkben.

Lovas Attila

, a térségi vízügyi igazgatóság vezetője szombaton elmondta: az elöntött területből mintegy 11,5 ezer hektár vetés és 8400 hektár szántó. A holtágak vízszintje a folyamatos szivattyúzás ellenére emelkedik. A védekezők folyamatosan végzik a szivattyúzást, vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását a szivattyútelepeknél és egyéb műtárgyaknál. Az elmúlt 24 órában 44 torkolati szivattyútelep és 40 mobilszivattyú csaknem 5 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A Tisza áradására, a Körös-éri zsilip zárására és a várható szivattyútelepi üzemre tekintettel elsőfokú készültséget léptettek életbe a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszon. Továbbra is másodfokú a készültség a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hat belvízvédelmi szakszán, míg harmadfokú Karcag, Mezőtúr és Kisújszállás térségében. A vízgazdálkodási társulatok közül öt tart fenn belvízvédelmi készültséget. A belterületi szakaszok víz elleni védelme miatt már tizennyolc önkormányzatnál rendeltek el valamilyen védelmi fokozatot. Az igazgatóság kezelésében lévő belvízvédelmi csatornák teltsége 75-90 százalék között változik. Pénteken 16 órától vízbeemelési korlátozás lépett érvénye a Hortobágy-Berettyó mentén, ennek hatására a csatornák torkolati vízszintje jelentősen megemelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.