Közélet

LMP: A városi távhőszolgáltatás fejlesztéséből nem lesz árcsökkenés

LMP: A városi távhőszolgáltatás fejlesztéséből nem lesz árcsökkenés

2013. április 10., szerda
LMP: A városi távhőszolgáltatás fejlesztéséből nem lesz árcsökkenés

A pénteki közgyűlésen Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének sürgősségi indítványa alapján tárgyalják a városi távhőszolgáltatás fejlesztésére irányuló koncepció előterjesztését, amely az LMP politikusai szerint már rövid távon is kárt okoz Szegednek, közép- és hosszabb távon pedig igen komoly társadalmi–gazdasági–környezeti problémákhoz vezet, akár katasztrofális következményei is lehetnek.

Az LMP politikusai,

Málovics György

, a párt megyei szóvivője,

Szentistványi István

önkormányzati képviselő és

Szabó Dániel

, a párt társadalompolitikai szóvivője szerint a koncepció súlyosan sérti a fenntarthatóság elvét, semmilyen javulást nem ígér a lakosság számára és drasztikusan csökkenti a város befolyását az ügyben.

Figyelmeztető levél meg DVD fideszes és jobbikos képviselőknek

Az LMP szegedi csoportja sajtótájékoztatót szervezett a városháza elé, hogy figyelmeztesse elsősorban a fideszes és jobbikos képviselőket, ne fogadják el a „Tulajdonosi hozzájárulások biomassza tüzelésű fűtőmű és kooperációs távfűtési vezeték megépítéséhez, valamint tulajdonosi hozzájárulások geotermikus alapú használati meleg víz előállítására szolgáló termálkutak és vízkezelő állomások elhelyezéséhez, valamint a csatlakozó vezetékhálózat létesítéséhez” címen futó előterjesztést, mert aki azt megszavazza, azt szerintük évtizedekig felelősség terheli ezért a hibás döntésért, és komoly kárt okoz a városnak.

Elképesztő cinizmusra vall, fogalmaztak az LMP-sek, hogy most, két és fél nappal a szegedi közgyűlés előtt a Fidesz-KDNP frakció vezetői lényegében ugyanazt a régi koncepciót terjesztik elő, lesöpörve minden szakmai aggályt, lakossági véleményt. Az LMP képviselői ezért tiltakozásul és emlékeztetőül minden önkormányzati képviselőhöz eljuttatták a novemberi szakmai és lakossági fórumról készült felvételeket, hogy felhívják a figyelmüket arra, mennyire felelőtlen és erkölcsileg vállalhatatlan döntést készülnek meghozni. A javaslat szerint - mondták - a távhő egy jelentősebb részét primer biomassza elégetéséből nyernék ki, és ezért biomasszakazánt telepítenének. Ez az elképzelés csak látszólag zöld. Igaz ugyan, hogy a szűk értelemben vett hőtermelés folyamán csökken a szén-dioxid-kibocsátás, de más, környezetkárosító hatással nem számol a tervezet. Az elégetendő biomassza szállítása azonban nagymértékben növeli majd a szegedi közutak terhelését, ez pedig növelni fogja a légszennyezettséget és a károsanyag-kibocsátást. Másrészt az energianövények hamar ki fogják meríteni a talajt, és ez az új kereslet a hosszú távon fenntarthatatlan nagybirtokrendszernek kedvez.

Erőforrások elpazarlása?

A tervezet másik sarkalatos pontja szerint a távfűtött lakásokban és a távfűtött közintézményekben a melegvíz-szolgáltatást a termálvízkészletek kitermelésével oldanák meg anélkül, hogy a hévizet visszasajtolnák. Ez Szabó Dániel szerint szintén rendkívül felelőtlen lépés lenne. A termálvíz fűtésre történő, visszasajtolással egybekötött felhasználása megújuló energia bevonását jelenthetné a hőtermelésbe. Ha azonban a hévizet nem sajtoljuk vissza, akkor nyilvánvaló, hogy nem beszélhetünk megújuló energia felhasználásáról, legfeljebb természeti erőforrásaink esztelen elpazarlásáról, vélik az LMP politikusa. Másrészt az erre a célra telepített termálkutak rendszere lehetetlenné teszi, hogy a fűtésre, fenntartható módon, visszasajtolással használják fel a termálvizet. Ha a projekt megvalósul, és a lábunk alatti termálvízkincset melegvíz-szolgáltatásra pazaroljuk el, akkor elvesztjük az esélyét annak, hogy ezt a megújuló, természeti erőforrást akár generációkon keresztül a távfűtött lakások és közintézmények fűtésére használjuk, hiszen lehetetlenné válik más rendszerű termálkutak és visszasajtoló kutak telepítése azon a területen, ahol szükség lenne rájuk. Pedig a szegedi távfűtés rendszerének átállítása geotermikus hőtermelésre az SZTE szakértői szerint jelentős mértékű, fenntartható rezsicsökkentést eredményezhetne.

A projekt legfeljebb a magáncég profitját növeli Az LMP politikusai azt állítják, a fideszes politikusok által előterjesztett tervezet szerint a Távhőszolgáltató és a dunaújvárosi székhelyű, Fidesz-közeli cég, az ALFA-NOVA (amely a szegedi távhőszolgáltató névleg kisebbségi tulajdonosa is egyúttal) közös projektcéget hoz létre, amely a beruházást levezényli. Eddig is általában az említett cég érdekei érvényesültek nem pedig a lakossági felhasználóké vagy a fenntartható energiagazdálkodás szempontjaié, így félő, hogy a város befolyása a távhőszolgáltatás irányait tekintve tovább csökken, és még közvetettebbé válik. Érdekes, hogy miközben a fideszes kormány a közműcégek ellen folytat gazdasági szabadságharcot, addig a helyi, szegedi Fidesz, egy hozzá közel álló cég befolyását igyekszik növelni, a vállalkozás érdekeinek érvényesítését mindennél – a környezetvédelmi szempontoknál, az átláthatóságnál, a lakosság érdekeinél – is előbbre helyezi - hangzott el. Szentistványi István azt is szóvá tette, talán nem véletlen, hogy a tervezethez még egy üzleti tervet sem mellékeltek, amely később számon kérhető lenne, így semmi sem garantálja, hogy a hőtermelés költségeinek esetleges csökkenéséből a lakosság – amely valójában többségi tulajdonosa a távhőszolgáltató cégnek – is profitálhat. Magyarán: a projekt hasznából nem lesz árcsökkenés, legfeljebb a magántulajdonos profitjának növekedése, vélik a zöld párt politikusai. Ezt követően átadták a jegyzői iroda dolgozójának a képviselőkhöz intézett levelet és DVD-t.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.