Közélet

Lemondott Galambos Gábor, az SZTE JGYPK dékánja

Lemondott Galambos Gábor, az SZTE JGYPK dékánja

2013. április 24., szerda
Lemondott Galambos Gábor, az SZTE JGYPK dékánja
jugyu03_gs

Bejelentette lemondását Galambos Gábor: a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja ezzel kíván tiltakozni a kari tanács döntése ellen, amely a dolgozók értekezletén támogatott jelölttel szemben mást támogat a dékánválasztáson.

A dékánválasztó kari tanács döntése ellen kíván tiltakozni lemondásával

Galambos Gábor

, a szegedi pedagógusképző fakultás dékánja, kinek mandátuma 2013. június 30-án járt volna le. Hagyományosan a választások előtt a dolgozók véleményét mérlegelve hozza meg döntését a tanács, melynek megváltoztatására ez idáig nem volt példa. Most viszont információink szerint a korábban kétharmados többséggel támogatott

Marsi István

helyett a tizenöt fős testület egy másik jelölt,

T. Molnár Gizella

dékánná választását javasolta a végső döntésre jogosult egyetemi szenátusnak. Portálunkhoz eljuttatott lemondó nyilatkozatában a leköszönt dékán bizonyos egyéni érdekekre vezeti vissza a döntést, szerinte a kar életében teljes lett az anarchia.

Szabó Gábor

rektornak címzett levelét alább változtatás nélkül közöljük. "Tisztelt Rektor Úr! A tegnapi napon ülésezett a JGYPK Kari Tanácsa. A Kari Tanács titkos szavazással 10:5 (tehát kétharmad) arányban egy olyan jelöltnek szavazott bizalmat, aki a Kari Értekezleten 177:91 (tehát közel kétharmados) arányban szenvedett vereséget egy másik jelölttől. Ezzel a döntéssel a Kari Tanács tagjai nemhogy figyelmen kívül hagyták a közösség akaratát, hanem azzal tökéletesen ellentétes döntést hoztak, gyanítom többeknél egyéni érdekek mentén. Bár közismert a pályázók névsora, neveket azért nem említek, mert a döntésem szempontjából nem a jelöltek neve a fontos. Nincs olyan adat a birtokomban, amely felhatalmazhatna arra, hogy bármelyik pályázót tisztességtelen magatartással vádolhatnám. (Pozíciók és állások ígérése a mai kampányok szerves részét képezhetik, így ezek felemlegetése nem lenne szerencsés). Szeretném leszögezni, hogy levelem megírását nem a győztes személye befolyásolja, hanem a Kari Tanács tagjainak azon döntése, amely negligálja a képviseleti demokrácia minden általam elfogadható elvét. Az elmúlt 15 évben a JGYPK – és jogelődjeinek – kollektívája négyszer választott meg vezetőjének. Ezért köszönettel tartozom kollegáimnak. A vezetői feladataim teljesítése során mindvégig az vezérelt, hogy egy olyan közösséget tudok magam mögött, amelynek olyan erényei vannak, mint az összefogás, a többségi akarat elfogadása, a közös fellépés és a korrekt kapcsolat a hallgatók és a kar dolgozói között. Ez a háttér adott erőt ahhoz, hogy számos konfliktust felvállaljak, és – talán nem túlzás, ha azt írom, hogy – megalkuvás nélkül képviseljem a JGYPK érdekeit. A mai napon ezek az elvek olyan mértékben sérültek, hogy nem érzem azt, hogy képes vagyok a JGYPK érdekeit a közösségtől – és a magamtól is – elvárható mértékben képviselni. Úgy gondolom, hogy a Kari Tanács döntéshozói olyan mértékben távolodtak el az általam képviselt erkölcsi elvektől, hogy az együttműködés közöttünk a továbbiakban nem lehetséges. Együttműködés és kölcsönös bizalom híján egy vezető megbénul, munkája légüres térbe kerül, munkáltatói jogkörét gyakorolni nem tudja. Ennek következménye egy kar életében a teljes anarchia. Szeretném ezt megelőzni, és ezért a mai napon a JGYPK-n viselt dékáni megbízásomról lemondok. Kérem Rektor Urat, hogy a lemondásomat tekintse olyan döntésnek, amelyen nem kívánok változtatni, ezért kérem, hogy azt fogadja el. Egyúttal szeretném megköszönni Rektor Úrnak azt a támogatást, amelyet az elmúlt évek során munkámhoz nyújtott"

- olvasható Galambos Gábor levelében.

Információink szerint a rektor elfogadta a lemondást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.